Quantcast
Channel: Grillmat – Fru Timian
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

(Sponset) Sommerens kjappeste dressing

$
0
0

Det er jammen ikke mange ingrediensene du trenger for å lage denne dressingen. Noen få av det jeg kaller basisvarer, så er du i boks! Jeg har garantert laget den minst 1.000 ganger, med større og mindre variasjoner. For det er jo sånn med gode, allsidige oppskrifter; de kan endres ut fra tilgjengelige råvarer, humør og hva det skal serveres til.

Det du altså trenger er: gresk yoghurt (eller rømme eller creme fraiche), hvitløk, sitronsaft, salt og pepper. Det er basen min bestandig. Og når det er i hus, bruker jeg kanskje to minutter på å lage dressingen.

Jeg bruker sitron i veldig mye mat som jeg lager. Noen dråper sitron er ofte hva som skal til for å få en matrett til å gå fra god til veldig god. En vinaigrette, til salaten, trenger litt sitron, og det samme gjør rekesmørbrødet og fisken du legger på grillen. Det er ikke mye som skal til, bare det lille ekstra.

Jeg bruker å ha en flaske ReaLemon i kjøleskapet. Da er jeg bestandig dekket når sitronbehovet melder seg. ReaLemon bruker kvalitetssitroner fra Sicilia, og flaskene inneholder kun saften fra 8 sitroner samt sitronolje, som gir en ekstra god aroma. Den gode sitronsmaken holder seg kjempelenge, og leverandøren garanterer at C-vitamininnholdet bevares i minst 12 måneder.

Etter min mening er flaskene perfekte å ha stående i kjøleskapet gjennom hele sommeren! Jeg har bestandig med meg en flaske på hytten også.

Her får yoghurtdressingen følge av saftig grillet biff, grillede poteter og asparges.

biff med grillede poteter og apsarges

Oppskrift på sommerens kjappeste dressing
til 4 personer
Jeg kaller det yoghurtdressing, men det kan altså like gjerne være en rømmedressing.

1 fedd hvitløk
2 dl gresk yoghurt eller rømme eller creme fraiche
¼–½ ts flaksalt
nykvernet pepper
3 ts ReaLemon sitronsaft
noen syreblader til pynt (kan utelates)

Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet eller bruk en hvitløkspresse, og bland det med resten av ingrediensene. Jeg bruker bestandig å smake litt underveis for å sjekke at det er passe med både flaksalt, pepper og, ikke minst, sitronsaft.

yoghurtdressing med sitron

reaLemon til yoghurtdressing

grillet biff og poteter

yoghurtdressing

yoghurtdressing med grillede grønnsaker

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

The post (Sponset) Sommerens kjappeste dressing appeared first on Fru Timian.


(Sponset) Grillet torsk med bacon og tomater

$
0
0

Jeg er særdeles svak for grillet fisk. Når sant skal skrives, er jeg jo svak for stort sett all grillmat, men jeg er altså veldig glad i å legge fisk på grillen. Faste fisker som laks, ørret, makrell eller kveite bruker jeg å legge rett på grillen, mens jeg gjerne bruker folie når jeg griller torsk. Torskekjøttet er veldig delikat og kan lett gå i stykker under grillingen. Og da er aluminiumsfolien strålende å bruke.

Eller noen baconskiver, som jeg bruker her! Her pakker jeg rett og slett inn torskefiletene i bacon, så får jeg både en super smak og jeg slipper at fisken setter seg fast i grillen og går i stykker.

Her bruker jeg fersk torskefilet fra Norway Seafoods. Det er flotte loinstykker av norsk villfanget torsk. Perfekt til grillmiddagen!

grillet torsk surret i bacon

Oppskrift på grillet torsk surret i bacon med tomater og salat til
til 4 personer

Torsken
600 g Norway Seafoods torskeloin
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
4 skiver bacon
1 ss oliven- eller rapsolje

Tilbehøret
400 g cherrytomater – gjerne som henger sammen på stilk
1 ss oliven- eller rapsolje
kokt ris – her bruker jeg en blanding av rød-, brun- og villris

Salaten
4 reddiker
½ squash
10-12 sukkererter
150 g blandet grønnsalat
2 ss ekstra virgin olivenolje
½ ss hvitvinseddik
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Fyr opp grillen.

Del torskeloinen i 4 like store stykker og dryss salt og pepper rundt det hele. La det gjerne ligge sånn i 15 minutter, slik at saltet kommer godt inn i fiskekjøttet, før du surrer en baconskive rundt hvert fiskestykke. Dersom baconskivene er veldig smale, kan det være at du trenger to skiver pr stykke. Pensle stykkene med olje.

Pensle oljen på tomatene.

Skjær reddikene i helt tynne skiver. For å få dem ekstra sprø, bruker jeg å legge skivene i en bolle med iskaldt vann i noen minutter.

Del squashen i skiver og sukkerertene i to. Bland det med salaten. Rør sammen olivenoljen, hvitvinseddiken, salt og pepper for ha over salaten like før servering.

Nå er det klart for grillingen! Legg fiskestykkene på en relativt varm grill. La stykkene ligge helt i ro i noen minutter, til baconet begynner å få farge. Så vender du stykket 90 grader – fremdeles med samme side ned – slik at du får et rutemønster på baconet. Grill videre i noen minutter. Snu fiskestykket og gjenta på den andre siden.

For å få et brunt bacon på sidene også, bruker jeg å grille fiskestykkene også på sidene. 1 minutt pr side bruker å være nok.

Legg tomatene på grillen de siste minuttene.

God grillings!

grillet torsk med bacon

grillet torskeloin surret i bacon

grillet torskefilet

torsk og bacon på grillen

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Norway Seafoods

 

 

The post (Sponset) Grillet torsk med bacon og tomater appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Stekt kylling med pasta i ostesaus

$
0
0

Av alle middager jeg lager, kommer pasta i ostesaus særdeles høyt opp på gjengangerlisten. Det er så utrolig enkelt og kjapt gjort, smaker helt strålende godt og det passer å servere til både fisk, rødt- og hvitt kjøtt. En skikkelig bra grunnoppskrift, med andre ord.

I dag bruker jeg kyllingbryst med skinn, fra Den Stolte Hane. Jeg har inngått et veldig spennende samarbeid med Den Stolte Hane hvor vi sammen skal lage mye god mat. Du kommer garantert til å se mere fra det samarbeidet her på bloggen!

Den Stolte Hane er en samling kyllingbønder på vakre Jæren. Nå har jeg akkurat vært og hilst på noen av dem. Denne kylling- og pastaretten lagde jeg sammen med bonden Åge.

Åge og Fru Timian

Her griller jeg kyllingfiletene, men du kan også steke dem i stekepannen. Jeg liker godt å steke kyllingfiletene, med skinnsiden ned, i stekepannen først, for så å legge dem i stekeovnen, på 200 grader, til de har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Da får jeg bestandig et supersaftig kyllingkjøtt. Jeg bruker samme prinsippet på grillen også. Bruner først over direkte varme, og steker ferdig på indirekte varme.

grillet kylling med pasta i ostesaus

Oppskrift på stekt kylling med pasta i ostesaus
til 4 personer

4 Den Stolte Hane kyllingfileter med skinn
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
12 cherrytomater
400 g pastaskruer
125 g kremost med urter
ruccola

300-350 g pastaskruer

Fyr opp grillen og sett på pastavannet.

Dryss salt og pepper rundt kyllingfiletene og pensle dem med oljen. Legg dem på en varm grill, med skinnsiden ned, og grill til fileten får et gyllenbrunt skinn. Vend gjerne fileten en gang slik at skinnet får et rutemønster. Snu fileten over på den andre siden, og legg den samtidig over på indirekte varme. Grill til fileten har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Skjær filetene i ca. 2 cm tykke skiver.

Kok pastaskruene i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Ta ut ca. 2 dl av kokevannet før du heller pastaskruene over i et dørslag og lar det renne av. Ha dem tilbake i kasserollen og rør inn kremosten og nok kokevann til at du får en kremete saus som fester seg til pastaskruene.

Del cherrytomatene i to og rør både dem og ruccolasalaten inn sammen med pastaen.

Fordel pastaen på tallerkener. Legg over kyllingskivene og cherrytomatene og dryss ruccola over.

Fru Timian på Jæren

kylling og pasta i ostesaus

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane

The post (Sponset) Stekt kylling med pasta i ostesaus appeared first on Fru Timian.

Stekte lammekoteletter med råstekte grønnsaker og pesto

$
0
0

Dette er sommermat med stor S! Så utrolig herlige farger! Blir glad bare jeg ser på! Heldigvis smaker det akkurat like smashing som det ser ut.

Jeg er glad i å grille lammekjøtt. Det er noe med lammesmaken og smaken av grill som jeg synes passer veldig fint sammen.

Skulle du ikke få tak i lammekjøtt, kan du bruke vanlige svinekoteletter istedenfor. De må grilles litt lengre slik at de blir gjennomstekte.

grillede lammekoteletter

Oppskrift på grillede lammekoteletter med råstekte grønnsaker og basilikumpesto
til 4 personer

Kotelettene
4 lammekoteletter
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 ss olivenolje

De råstekte grønnsakene
8 små nypoteter
1 søtpotet
2 gulrøtter
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Basilikumpesto
1 stor potte basilikum
4 ss pinjekjerner
1 ½ dl extra virgin olivenolje
50 g parmesan
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
ca. 10 dråper tabasco
saft av ¼ sitron

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og fyr opp grillen.

Vask potetene, skrell søtpoteten og gulrøttene og del dem i mindre biter. Ha dem i en langpanne sammen med olivenoljen, salt og pepper og stek i 18-20 minutter til grønnsakene er møre.

Rist pinjekjernene til pestoen i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Ha dem så i en matprosessor sammen med basilikumbladene og litt av olivenoljen og kjør knivene rundt til det har blitt helt most. Spe med resten av oljen. Riv parmesanene og ha i. Smak til med sitronsaft, tabasco, salt og pepper.

Pensle kotelettene med olje og dryss over salt og pepper. Legg dem på en varm grill og stek dem i ca. 5 minutter på hver side. Steketiden avhenger av tykkelsen på kotelettene.

La kjøttet hvile i 4-5 minutter før servering.

basilikumpesto

God middag!

 

 

 

The post Stekte lammekoteletter med råstekte grønnsaker og pesto appeared first on Fru Timian.

(Sponset) Kyllingwraps med avokado og rømme

$
0
0

Til alle som trenger god middag lagd på noen få minutter: Dette er tingen å lage! For det er faktisk ikke mange minuttene du trenger for å kutte,  kappe og steke (eller grille) kyllingfiletene til denne wrapsmiddagen. Tenåringene her hjemme elsker å spise dette til både lunsj og kveldsmat også.

Jeg har inngått et veldig spennende samarbeid med Den Stolte Hane hvor vi sammen skal lage mye god mat. Du kommer garantert til å se mere fra det samarbeidet her på bloggen!

Den Stolte Hane er en samling kyllingbønder på vakre Jæren. Nå har jeg akkurat vært og hilst på noen av dem.

Her bruker jeg minuttfilet fra Den Stolte Hane, som er superkjapp å steke ferdig.

kyllingwraps med avokado og rømme

Oppskrift på kyllingwraps med avokado og rømme
til 4 personer

500 g Den Stolte Hane minuttfilet eller kyllingfilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
¼-½ ts chilipulver
2 ss olivenolje
2 avokadoer
1 spisspaprika
4 tortillalefser
blandet grønnsalat
noen skjeer rømme
noen korianderblader

Minuttfileene er kyllingbrystfileter delt i to på tvers slik at det blir helt tynne fileter. Du kan også dele brystfileter på samme måte selv.

Dryss salt, pepper og chilipulver på begge sidene av kyllingfiletene. Ha over oljen og bland det sammen.

Nå kan du enten legge filetene på en varm grill i ca. 2 minutter på hver side eller du kan steke filetene i en varm stekepanne.

Skjær filetene i ca. 1 cm tykke skiver når de er ferdigstekte.

Del avokadoene i to og fjern stein og skall. Del den så i skiver. Paprikaen skjærer du i tynne ringer.

Varm tortillalefsene enten pakket inn i aluminiumsfolie på indirekte varme i på grillen eller i mikrobølgeovn.

Fordel litt salat på tortillalefsene før du legger over kylling- og avokadoskivene. Ha på en klatt med rømme og fordel over paprikaen og noen korianderblader til slutt.

kylling med avokado og rømme

kyllingwraps

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Den Stolte Hane.

 

 

The post (Sponset) Kyllingwraps med avokado og rømme appeared first on Fru Timian.

Quinoasalat med biffskiver og grønnsaker

$
0
0

Dette er rett og slett en herlig sommermiddag hvor du kan tilberede det aller meste på grillen! Grønnsakene får en ekstra touch på smaken når de får en liten runde på grillen før de serveres, og kjøttet likeså.

Det er selvfølgelig helt innenfor å lage denne salaten resten av året også. Da legger du både kjøtt og grønnsaker enten i grillpannen eller stekepannen, før du heller over dressingen og setter sammen salaten.

Jeg bruker quinoa i denne salaten. Quinoa er små frø som vokser i Sør-Amerika, og som har blitt spist i mange tusen år. Du får foreløpig ikke kjøpt quinoa i alle dagligvarebutikker. Og får du ikke tak i det, kan du bruke ris eller byggris istedenfor.

quinoasalat med grillede grønnsaker og biff

Oppskrift på quinoasalat med biffskiver og grønnsaker
til 4 personer

2 dl quinoa
3 dl vann
½ ts salt
2 biffer á 200 g
flaksalt
nykvernet pepper
3-4 ss olivenolje
2 små løk – her bruker jeg sølvløk, men du kan bruke vanlig løk eller sjalottløk
6 cherrytomater
½ bunt asparges
1 rød paprika
1 squash
150 g blandet grønnsalat
100 fetaost

Dressing
1 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
3 ss sitronsaft
litt flaksalt
nykvernet pepper

Kok opp vannet til quinonaen og ha i quionaen og saltet og kok under lokk i 20 minutter. Sjekk underveis i kokingen for å forsikre deg at det ikke koker tørt.

Når de er ferdige, bruker jeg å helle dem utover et stort fat eller en langpanne jeg har kledd med plastfolie. Da avkjøles frøene raskt.

Her bruker jeg quinoa som er hvit, rød og brun, men du kan også bruke de som vare er hvite.

Strø flaksalt og nykvernet pepper over biffene og pensle på olje. Del løkene og cherrytomatene i to og asparges i to eller tre også. Paprikaen deler du i mindre biter og squashen i litt tykke skiver. Fordel olivenolje, salt og pepper over alle disse grønnsakene.

Legg biffskivene på en varm grill, eller varm stekepanne, og stek dem i 3-4 minutter på hver side, avhengig av hvor tykke skrivene er. Legg på grønnsakene også og grill dem i 1-2 minutter på hver side.

Mens dette stekes eller grilles, lager du dressingen. Riv hvitløkfeddet på den fine siden på rivjernet eller bruk en hvitløkspresse. Bland det godt sammen med resten av ingrediensene til dressingen. Hell det over quinoafrøene som ligger til avkjøling.

La kjøttet hvile i noen minutter før du skjærer det i 1 cm tykke skiver.

Fordel salaten og grønnsakene utover et serveringsfat. Legg kjøttskivene over. Smuldre fetaosten over salaten og kjøttet til slutt.

grillet biffsalat

biffsalat med grillede grønnsaker

grillet salat

biffsalat med quinoa

Kos deg!

 

 

 

The post Quinoasalat med biffskiver og grønnsaker appeared first on Fru Timian.

Fiskeposer med laks og torsk

$
0
0

Dette er en genial måte å lage en superkjapp og skikkelig god familiemiddag på! Små porsjonsposer med fisk og grønnsaker. Herlige saker!

Er det grilltid, er det perfekt å legge posene på grillen. Men de kan også legges rett i stekeovnen. Forvarm den til 200 grader.

fiskepose til grillen

Oppskrift på fiskeposer med laks og torsk
til 4 personer

1 ss olivenolje
2 gulrøtter
250-300 g laksefilet
250-300 g torskefilet
litt flaksalt
nykvernet pepper
½ squash
4 soltørkede tomater, som ligger i olje
¼ purre

Finn frem 4 biter (ca. 20 x 20 cm) med matpapir og litt større biter med aluminiumsfolie. Legg matpapiret oppå folien og fordel olivenoljen på matpapirene. Fyr opp grillen eller sett stekeovnen på 200 grader.

Skrell gulrøttene, skjær dem i skiver og legg dem over olivenoljen.

Del laksen og torsken slik at du får 8 biter fra hver av sortene og legg dem på gulrotskivene. Fordel litt salt og pepper over fisken.

Del squashen i staver, de soltørkene tomatene i strimler og purren i ringer. Legg dette over fisken og fordel litt salt og pepper på toppen.

Brett sammen posene. Pass på at sidekantene peker oppover slik at saften i posen ikke renner ut, men forblir inni posen.

Legg posene enten på grillen eller i stekeovnen og stek i 15-20 minutter. Det bruker å ta litt kortere tid på grillen, forutsatt at du har lokk på grillen. Åpne posen forsiktig for å sjekke at fisken er ferdig.

Serveres med kokt ris.

 

fiskepose på med torsk og laks

fiskepose til grillen

Kos deg!

 

 

 

The post Fiskeposer med laks og torsk appeared first on Fru Timian.

Thaisalat med entrecôte

$
0
0

Jeg er særdeles svak for thailandske smaker. Smaken av fersk chili, ingefær og koriander. Smaker som gir både hete og rundhet. Skikkelig godt!

I denne salaten bruker jeg fiskesaus, eller fish sauce, som det bruker å stå på flaskene. Dette må ikke forveksles med en norsk, hvit fiskesaus. Fish sauce er laget av fermentert fisk og skalldyr og smaker en blanding av salt, søtt, surt og sterkt. Den har også en ganske sterk lukt. Smaken du får fra fiskesaus gir en av de karakteristiske, asiatiske smakene. De bruker å ha fiskesaus i helt vanlige dagligvarebutikker. Hvis du ikke får tak i, erstatter du med soyasaus.

sommersalat med thaysmaker

Oppskrift på thaisalat med entrecôte
til 4 personer

400 g entrecôte
2 ss sesamfrø
250 g eggnudler
2 små gulrøtter
150 g sukkererter
3 vårløk
1 liten rødløk
½–1 rød chili
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
50 g spinat
¼ potte koriander

Dressing
saft av 1 ½ lime
1 cm fersk ingefær
½ rød chili
2 ss solsikkeolje
1 ½ ss fiskesaus, evt. soyasaus
¼ ts sukker

Ta kjøttet ut av kjøleskapet slik at det rekker å bli romtemperert før du steker eller griller det.

Start med dressingen. Skvis limesaften i en bolle. Skrell ingefæren og riv ca. 1 cm av roten på den fine siden av rivjernet. Finhakk chilien. Du bestemmer selv om du vil ha med frøene eller ikke, alt etter hvor sterk du ønsker å ha den endelige salaten. Ha dette i bollen sammen med limesaften og resten av ingrediensene til dressingen. Rør det sammen

Ha sesamfrøene i en tørr panne og rist dem på medium varme til de begynner å bli brunflekkete. Legg dem til side.

Kok opp vann i en kjele og ha i eggnudlene. La det koke etter anvisning på pakken. Hell dem over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til at kokeprosessen stoppes. Når nudlene er kalde, har du dem over i en serveringsbolle og heller over dressingen. Rør det sammen.

Skrell gulrøttene og skjær både dem og sukkerertene i staver. Vårløken skjærer du i ringer og rødløken i løvtynne båter. Chilien skjærer du også i ringer. Du kan eventuelt fjerne frøene før du skjærer den opp. Bland alt dette, samt spinat og korianderblader sammen med nudlene og ha det over på et serveringsfat.

Dryss kjøttet med salt og pepper og pensle det med olje før du legger det i en grillpanne eller på en skikkelig varm grill. Stek eller grill kjøttet i 3–4 minutter på hver side. La kjøttet hvile i 3 minutter før du skjærer det i skiver.

Fordel kjøttet på toppen av salaten og dryss sesamfrøene over til slutt.

thaisalat 2

thaisalat kvadrat

thaisalat 3

thaisalat med kjøtt, gulrot og eggnudler

sommersalat med thaysmaker

Kos deg!

 

 

 

 

 

 

The post Thaisalat med entrecôte appeared first on Fru Timian.


Yoghurtmarinerte kyllingspyd

$
0
0

Ikke vet jeg om det var inderne som fant opp å marinere kjøtt i yoghurt, men det er iallfall veldig vanlig i det indiske kjøkkenet å gjøre nettopp det. Yoghurtmarinaden gjør at kjøttet blir mørt og at kryddersmakene kommer inn i kjøttet. Du kan også bruke surmelk på samme måte.

Her er det kyllingkjøtt som får ligge i marinaden og trekke til seg massevis av gode smaker. På sommeren legger jeg gjerne disse spydene på grillen. Resten av året bruker jeg grillpannen. For spydene er for gode til bare å spise når det er grillvær ute.

Til disse kyllingspydene har jeg laget en enkel grønnsalat med bønner i. Du kan gjerne servere ris til også.

marinerte kyllingspyd

Oppskrift på marinerte kyllingspyd og salat
4 personer

Kyllingspydene
1 dl gresk yoghurt
1 ts paprikapulver
½ ts spisskummen
¼ ts (eller litt mindre) kayennepepper
½ ts salt
1 ts gurkemeie
500 g kyllingfilet
1 lime

Salaten
250 g kidneybønner
1/3 agurk
ca. 100 g blandet grønnsalat
noen basilikumblader
1 avokado
2 ss extra virgin olivenolje
1 liten skvis limesaft
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

Rør sammen yoghurten og krydderne i en bolle. Del kyllingkjøttet i terninger på ca. 3 x 3 cm og ha i. Bland det slik at alt kjøttet er dekt av yoghurt.

La kjøttet stå på kjøkkenbenken i 30 minutter eller i kjøleskapet over natten.

Til salaten skyller du først de hermetiske bønnene i kaldt vann. Del agurken i terninger og ha dette i en bolle sammen med vasket salat og basilikumbladene. Jeg liker å bruke ferdige salatblandinger så får jeg litt av hvert.

Del avokadoen i skiver og bland den enten sammen med resten av salaten eller legg den på siden, som jeg har gjort her.

Rør sammen olivenoljen, limesaft, salt og pepper og bland inn sammen med salaten. Det er lurt å vente med å blande inn dette til like før servering.

Bruker du grillspyd av tre, må du huske på å legge dem i bløt før du trær på kjøttet. Fordel kjøttbitene på grillspyd.

Grill kjøttet i 3-4 minutter på hver side, altså på alle fire sider.

Samtidig som du legger på kjøttet, deler du limen i to og legger den på grillen også, med skjæreflaten ned. Skvis litt limesaft over kyllingspydene når de er ferdige.

kyllingspyd

God grilling!

kyllingspyd på grillen

grillede kyllingspyd

Kos deg!

 

 

 

 

 

Helgrillet indrefilet med grønnsaker og tzatziki

$
0
0

Et stort og helgrillet kjøttstykke er virkelig et stykke luksus på en tallerken! Sommerfølelse er det også! Herlighet, dette er godt!

Det er noen ting som det er lurt å forholde seg til når man skal helgrille et stykke kjøtt – eller fisk for den del. For det første må du ta råvaren ut av kjøleskapet i god tid før du starter med grillingen. Et helt kjøttstykke kan være lurt å binde opp før du griller det. Litt avhengig av hvordan stykket ser ut, men det er iallfall greit at stykket er så jevnt tykt som mulig.

Grill så kjøttstykket over direkte varme – altså rett over flammene eller kullet – snu og vend det til det er gyllenbrunt rundt det hele. Så legger du det over på indirekte varme, stikker et steketermometer midt inni kjøttet og steker til det har nådd ønsket kjernetemperatur. Det er fint om grillen er rundt 175 grader  mens kjøttet grilles ferdig.

Husk at kjernetemperaturen på kjøttet vil øke med 2-4 grader, avhengig av hvor høy temperatur det er inne i grillen. Jo høyere temperatur i grillen, desto mer øker kjernetemperaturen mens kjøttet hviler.

Kjernetemperaturer for storfekjøtt
Rødt kjøtt: 55-60 grader
Rosa kjøtt: 60-65 grader
Gjennomstekt kjøtt: 65-70 grader

 

Oppskrift på helgrillet indrefilet av okse med grillede grønnsaker, knallgode poteter og tzatziki
til 6 personer

Indrefileten
1 kg indrefilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
noen timiangreiner
2 ss olivenolje

Knallgode poteter
10 nypoteter
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
¼ ts chilflak

Grillede grønnsaker
1 rødløk
1 gul paprika
1 rød paprika
½ squash
10-12 forholdsvis små sjampinjonger
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Tzatziki
1 agurk
½ ts salt
1 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron

Start med tzatzikiken.

Riv agurken på den grove siden av rivjernet og legg den over i en sil eller et dørslag. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med helt finhakket hvitløk og yoghurten.

Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Tørk kjøttstykket og skjær vekk hinner. Fordel salt, pepper og olje rundt stykket. Legg noen timiangreiner på kjøttet før du binder det opp. Legg det over på en skikkelig varm grill og grill det rundt det hele til det blir gyllenbrunt. Stikk så et steketermometer midt i kjøttet samtidig som du legger det over på indirekte varme. Stekes til ønsket kjerneteperatur – se skjema litt høyere opp i teksten. Husk at kjernetemperaturen vil øke noen grader når det hviler, så ønsker du er kjernetemperatur på 62 grader, kan du ta det ut av grillen og la det hvile i 15 minutter når kjernetemperaturen er 58-59 grader.

Vask potetene godt før du skjærer dem i ½ cm tykke skiver. Har du en stor grill, kan du lage alt på grillen. hvis ikke, kan du bruke stekeovnen til potetene. Stekeovnen kan stå på 225 grader varmluft. Bruker du grillen, starter du mens kjøttet stekes, så øker du varmen i grillen mens kjøttet hviler og steker dem ferdig. Fordel potetene i en langpanne eller aluminiumsform. Ha over olje og krydder og bland sammen. Stekes i ca. 20 minutter til potetene har gyllenbrune kanter og de er gjennomstekte.

Del rødløken i grove båter, paprikaene i mindre biter og squashen i skiver. Sjampinjongene kan du enten la være hele eller dele i to. Ha dem i en form og fordel over olje og krydder. Stek grønnsaken enten i stekeovnen eller på grillen i ca. 15 minutter.

 

Ponzusaus og grillet brokkoli!

$
0
0

En av sommerens store slagere på tilbehørsfronten, er grillet brokkoli i ponzusaus! Det er knallgodt, superenkelt å lage og passer til veldig mye forskjellig mat.

Jeg smakte det første gang da vi var ute og spiste på Pinerolo Americano på Solli Plass i Oslo tidligere i sommer. Da spiste jeg også kjempegod grillet mais med chilimajones og parmesan – som du ser på bildet under. Klikk deg inn her for å komme til den oppskriften!

Ponzusaus er ypperlig å bruke til mye mer enn grillet brokkoli også! Vil du lage snacksemat på 1 minutt, kan du skjære opp noen tynne skiver rå laks og servere sammen med ponzusausen, syltet ingefær og wasabi. Herlig!

Oppskrift på ponzusaus
½ rød chili
saft av 1 lime
1 dl soyasaus – bruk gjerne én med redusert saltinnhold
2 ss riseddik (bruk hvitvinseddik om du ikke får tak i riseddik)
1 ss flytende honning
1 ½ ss sesamfrø

Brokkolien
1 brokkolihode
1-2 ss olivenolje

Finhakk chilien, med eller uten frø. Jeg bruker å ta dem med. Ha det i en bolle sammen med limesaften og resten av ingrediensene. Rør det sammen til honningen er oppløst. Ferdig!

Del opp brokkolien i passe buketter. Jeg liker å lage så lange og slake buketter som jeg greier. Fordel olivenoljen over dem og legg dem på en skikkelig varm grill, eventuelt grillpanne, til de begynner å bli litt svartflekkete. Legg dem over i en liten serveringsskål og fordel ponzusausen over.

Brokkolien kan gjerne serveres med en gang, men tåler også å stå en stund.

 

Maiskolber med chilimajones og revet parmesan

$
0
0

Skal du prøve én ny oppskrift i sommer, ja da synes jeg absolutt at du skal satse på denne! Her snakker vi HØY snacksefaktor! Veldig godt å servere som tilbehør til grillmaten. Eller, du kan veldig gjerne opphøye det til én smårett og ikke bare som tilbehør.

Server dem gjerne sammen med grillet brokkoli i ponzusaus! Vi fikk dem servert sammen på Pinerolo Americano på Solli Plass i Oslo tidligere i sommer. Dette er mine versjoner!

Hvis du får tak i helt ferske maiskolber, må du veldig gjerne bruke det. Det er jo ikke så ofte de er tilgjengelig i butikk, så da bruker jeg den typen i vakuumerte poser istedenfor.

Oppskrift på grillet mais med parmesan og chilimajones
som tilbehør eller smårett til 4 personer

4 maiskolber
2 ss olivenolje
75 g parmesan

Chilimajonesen
1 rød chili
100 g majones
50 g gresk yoghurt
saft av ½ lime
salt
nykvernet pepper

Start med chilimajonesen. Ta med frøene hvis du vil ha en sterk majones eller skrap dem ut og fjern dem før du enten hakker den opp så fint du greier eller moser den i en morter. Rør det inn sammen med majones og yoghurt og smak til med limesaften, salt og pepper.

Del hver maiskolbe opp i 3 like store deler og gni dem inn med oljen. Legg dem på grillen og grill dem til de begynner å bli brunflekkete.

Riv parmesanen på den fine siden av rivjernet og legg den over på en tallerken.

Når maiskolbene er ferdige, pensler du dem først med chilimajonesen rundt det hele før du ruller dem i den revne parmesanen.

Da er det klart for servering!

 

Baconsurret svinefilet med pastasalat

$
0
0

Det blir ekstra god smak av svinefileten når den blir surret av bacon før den stekes gyllenbrun og fin! Det blir skikkelig god smak det!

Her får den baconsurrede svinefileten følge av en av mine pastafavoritter – nemlig pasta med basilikumpesto. Jeg har laget den som en salat med også sukkererter og tomater denne gangen.

Oppskrift på baconsurret svinefilet med pastasalat
til 4 personer

Svinefileten
ca. 500 g svin indrefilet
125 g bacon
flaksalt
nykvernet pepper

Pastasalaten
300 g pastaskruer eller -rør
1 ts salt til kokevannet
40 g pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 fedd hvitløk
40 g fersk parmesan
ca. 1 ¼ dl god olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
en liten skvis sitronsaft
10-12 cherrytomater
125 g sukkererter
1 liten bunt med gressløk
her pynter jeg med gressløkblomster

Ta svinefileten og baconet ut av kjøleskapet i god før du skal steke eller grille maten. Tørk av svinefileten før du krydrer den med salt og pepper. Du skal ha bacon rundt etterpå, så du trenger ikke veldig mye salt. Surr baconet stramt rundt kjøttet. Klem og rull litt på fileten slik at baconet fester seg godt til kjøttstykket.

Denne fileten har jeg grillet, men du kan like gjerne brune den i stekepannen. Felles for begge versjonene er at den brunes hele veien rundt først – bruk litt olje i stekepannen dersom du bruker den – så etterstekes den enten i stekeovnen (på 170 grader) eller legges på indirekte varme på grillen – til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Bruk steketermometer! La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver og serverer.

Kok pastaen din i godt saltet vann til den er al dente. Det betyr at den fremdeles skal ha litt tyggemotstand. Hell den over i et dørslag og la den renne av.

Mens pastaen koker, lager du pestoen.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Da får du frem nøttesmaken best mulig. Ha pinjekjernene og basilikumbladene i blenderen. Rens hvitløken og del den i litt mindre biter. Del også opp parmesan før du har det oppi blenderen. Kjør rundt til det meste har blitt most sammen. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens blenderen fremdeles går rundt. Smak til med salt,  pepper og en skvis sitron.

Rør pestoen inn i den ferdigkokte pastaen.

Del tomatene og sukkerertene i to og hakk opp gressløken. Bland det inn sammen med pastaen. Pynt med gressløkblomstene.

Nyt middagen!

 

Helgrillet indrefilet med grønnsaker og tzatziki

$
0
0

Et stort og helgrillet kjøttstykke er virkelig et stykke luksus på en tallerken! Sommerfølelse er det også! Herlighet, dette er godt!

Det er noen ting som det er lurt å forholde seg til når man skal helgrille et stykke kjøtt – eller fisk for den del. For det første må du ta råvaren ut av kjøleskapet i god tid før du starter med grillingen. Et helt kjøttstykke kan være lurt å binde opp før du griller det. Litt avhengig av hvordan stykket ser ut, men det er iallfall greit at stykket er så jevnt tykt som mulig.

Grill så kjøttstykket over direkte varme – altså rett over flammene eller kullet – snu og vend det til det er gyllenbrunt rundt det hele. Så legger du det over på indirekte varme, stikker et steketermometer midt inni kjøttet og steker til det har nådd ønsket kjernetemperatur. Det er fint om grillen er rundt 175 grader  mens kjøttet grilles ferdig.

Husk at kjernetemperaturen på kjøttet vil øke med 2-4 grader, avhengig av hvor høy temperatur det er inne i grillen. Jo høyere temperatur i grillen, desto mer øker kjernetemperaturen mens kjøttet hviler.

Kjernetemperaturer for storfekjøtt
Rødt kjøtt: 55-60 grader
Rosa kjøtt: 60-65 grader
Gjennomstekt kjøtt: 65-70 grader

 

Oppskrift på helgrillet indrefilet av okse med grillede grønnsaker, knallgode poteter og tzatziki
til 6 personer

Indrefileten
1 kg indrefilet
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
noen timiangreiner
2 ss olivenolje

Knallgode poteter
10 nypoteter
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
¼ ts chilflak

Grillede grønnsaker
1 rødløk
1 gul paprika
1 rød paprika
½ squash
10-12 forholdsvis små sjampinjonger
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Tzatziki
1 agurk
½ ts salt
1 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron

Start med tzatzikiken.

Riv agurken på den grove siden av rivjernet og legg den over i en sil eller et dørslag. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med helt finhakket hvitløk og yoghurten.

Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Tørk kjøttstykket og skjær vekk hinner. Fordel salt, pepper og olje rundt stykket. Legg noen timiangreiner på kjøttet før du binder det opp. Legg det over på en skikkelig varm grill og grill det rundt det hele til det blir gyllenbrunt. Stikk så et steketermometer midt i kjøttet samtidig som du legger det over på indirekte varme. Stekes til ønsket kjerneteperatur – se skjema litt høyere opp i teksten. Husk at kjernetemperaturen vil øke noen grader når det hviler, så ønsker du er kjernetemperatur på 62 grader, kan du ta det ut av grillen og la det hvile i 15 minutter når kjernetemperaturen er 58-59 grader.

Vask potetene godt før du skjærer dem i ½ cm tykke skiver. Har du en stor grill, kan du lage alt på grillen. hvis ikke, kan du bruke stekeovnen til potetene. Stekeovnen kan stå på 225 grader varmluft. Bruker du grillen, starter du mens kjøttet stekes, så øker du varmen i grillen mens kjøttet hviler og steker dem ferdig. Fordel potetene i en langpanne eller aluminiumsform. Ha over olje og krydder og bland sammen. Stekes i ca. 20 minutter til potetene har gyllenbrune kanter og de er gjennomstekte.

Del rødløken i grove båter, paprikaene i mindre biter og squashen i skiver. Sjampinjongene kan du enten la være hele eller dele i to. Ha dem i en form og fordel over olje og krydder. Stek grønnsaken enten i stekeovnen eller på grillen i ca. 15 minutter.

 

Ponzusaus og grillet brokkoli!

$
0
0

En av sommerens store slagere på tilbehørsfronten, er grillet brokkoli i ponzusaus! Det er knallgodt, superenkelt å lage og passer til veldig mye forskjellig mat.

Jeg smakte det første gang da vi var ute og spiste på Pinerolo Americano på Solli Plass i Oslo tidligere i sommer. Da spiste jeg også kjempegod grillet mais med chilimajones og parmesan – som du ser på bildet under. Klikk deg inn her for å komme til den oppskriften!

Ponzusaus er ypperlig å bruke til mye mer enn grillet brokkoli også! Vil du lage snacksemat på 1 minutt, kan du skjære opp noen tynne skiver rå laks og servere sammen med ponzusausen, syltet ingefær og wasabi. Herlig!

Oppskrift på ponzusaus
½ rød chili
saft av 1 lime
1 dl soyasaus – bruk gjerne én med redusert saltinnhold
2 ss riseddik (bruk hvitvinseddik om du ikke får tak i riseddik)
1 ss flytende honning
1 ½ ss sesamfrø

Brokkolien
1 brokkolihode
1-2 ss olivenolje

Finhakk chilien, med eller uten frø. Jeg bruker å ta dem med. Ha det i en bolle sammen med limesaften og resten av ingrediensene. Rør det sammen til honningen er oppløst. Ferdig!

Del opp brokkolien i passe buketter. Jeg liker å lage så lange og slake buketter som jeg greier. Fordel olivenoljen over dem og legg dem på en skikkelig varm grill, eventuelt grillpanne, til de begynner å bli litt svartflekkete. Legg dem over i en liten serveringsskål og fordel ponzusausen over.

Brokkolien kan gjerne serveres med en gang, men tåler også å stå en stund.

 


Maiskolber med chilimajones og revet parmesan

$
0
0

Skal du prøve én ny oppskrift i sommer, ja da synes jeg absolutt at du skal satse på denne! Her snakker vi HØY snacksefaktor! Veldig godt å servere som tilbehør til grillmaten. Eller, du kan veldig gjerne opphøye det til én smårett og ikke bare som tilbehør.

Server dem gjerne sammen med grillet brokkoli i ponzusaus! Vi fikk dem servert sammen på Pinerolo Americano på Solli Plass i Oslo tidligere i sommer. Dette er mine versjoner!

Hvis du får tak i helt ferske maiskolber, må du veldig gjerne bruke det. Det er jo ikke så ofte de er tilgjengelig i butikk, så da bruker jeg den typen i vakuumerte poser istedenfor.

Oppskrift på grillet mais med parmesan og chilimajones
som tilbehør eller smårett til 4 personer

4 maiskolber
2 ss olivenolje
75 g parmesan

Chilimajonesen
1 rød chili
100 g majones
50 g gresk yoghurt
saft av ½ lime
salt
nykvernet pepper

Start med chilimajonesen. Ta med frøene hvis du vil ha en sterk majones eller skrap dem ut og fjern dem før du enten hakker den opp så fint du greier eller moser den i en morter. Rør det inn sammen med majones og yoghurt og smak til med limesaften, salt og pepper.

Del hver maiskolbe opp i 3 like store deler og gni dem inn med oljen. Legg dem på grillen og grill dem til de begynner å bli brunflekkete.

Riv parmesanen på den fine siden av rivjernet og legg den over på en tallerken.

Når maiskolbene er ferdige, pensler du dem først med chilimajonesen rundt det hele før du ruller dem i den revne parmesanen.

Da er det klart for servering!

 

Baconsurret svinefilet med pastasalat

$
0
0

Det blir ekstra god smak av svinefileten når den blir surret av bacon før den stekes gyllenbrun og fin! Det blir skikkelig god smak det!

Her får den baconsurrede svinefileten følge av en av mine pastafavoritter – nemlig pasta med basilikumpesto. Jeg har laget den som en salat med også sukkererter og tomater denne gangen.

Oppskrift på baconsurret svinefilet med pastasalat
til 4 personer

Svinefileten
ca. 500 g svin indrefilet
125 g bacon
flaksalt
nykvernet pepper

Pastasalaten
300 g pastaskruer eller -rør
1 ts salt til kokevannet
40 g pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 fedd hvitløk
40 g fersk parmesan
ca. 1 ¼ dl god olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
en liten skvis sitronsaft
10-12 cherrytomater
125 g sukkererter
1 liten bunt med gressløk
her pynter jeg med gressløkblomster

Ta svinefileten og baconet ut av kjøleskapet i god før du skal steke eller grille maten. Tørk av svinefileten før du krydrer den med salt og pepper. Du skal ha bacon rundt etterpå, så du trenger ikke veldig mye salt. Surr baconet stramt rundt kjøttet. Klem og rull litt på fileten slik at baconet fester seg godt til kjøttstykket.

Denne fileten har jeg grillet, men du kan like gjerne brune den i stekepannen. Felles for begge versjonene er at den brunes hele veien rundt først – bruk litt olje i stekepannen dersom du bruker den – så etterstekes den enten i stekeovnen (på 170 grader) eller legges på indirekte varme på grillen – til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader. Bruk steketermometer! La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver og serverer.

Kok pastaen din i godt saltet vann til den er al dente. Det betyr at den fremdeles skal ha litt tyggemotstand. Hell den over i et dørslag og la den renne av.

Mens pastaen koker, lager du pestoen.

Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Da får du frem nøttesmaken best mulig. Ha pinjekjernene og basilikumbladene i blenderen. Rens hvitløken og del den i litt mindre biter. Del også opp parmesan før du har det oppi blenderen. Kjør rundt til det meste har blitt most sammen. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens blenderen fremdeles går rundt. Smak til med salt,  pepper og en skvis sitron.

Rør pestoen inn i den ferdigkokte pastaen.

Del tomatene og sukkerertene i to og hakk opp gressløken. Bland det inn sammen med pastaen. Pynt med gressløkblomstene.

Nyt middagen!

 

Grillspyd og ostegratinerte grønnsaker

$
0
0

Grillspyd med chorizo, poteter og paprika og små ildfaste former med grønnsaker og oliven herlig gratinert i spansk manchegoost! Her snakker vi skikkelig herlig spansk sommermat, folkens!

Jeg elsker mat som dette! Enkelt å lage, massevis av herlige smaker og det er plassert i små skåler og former sånn at jeg kan sitte å plukke til meg det ene etter det andre. Og egentlig kan jeg nesten late som om jeg er på en aldri så liten tur til Spania.

I våres var jeg på tur til Barcelona med min samarbeidspartner Haugen-Gruppen. Vi spiste og drakk oss gjennom deler av byen og jeg fikk masse nye, gode ideer til spansk mat som  jeg kan lage. Her kommer oppskrift på min versjon av to av rettene vi spiste. Begge to kjappe og enkle å lage.

Har du lyst til å lese mer fra turen og litt mer detaljert om hva vi spiste, kan du sjekke ut Helles Kitchen!

En av de fine tingene med mat som dette, er at du med enkle grep lager et lite fyrverkeri av et måltid. Her sper jeg på de to-tre rettene jeg lager med gode olivener, gauchasaus – som er tomatmajones – fra Ybarra og brødsnacks fra Snatt’s. Se nederst i blogginnlegget for hvor du kan kjøpe Snatt’s og Ybarra gaucha.

Spansk sommermat

til 4 personer

1 glass Ybarra Gauchasaus
1 glass Ybarra svarte oliven
1 glass Ybarra grønne oliven med stein
1 pose Snatt’s bread snacks, med urter eller paprika

 

Potet- og chorizozpyd

600 g kokefaste poteter, jeg bruker Asterix
2 ss Ybarra olivenolje
5-6 greiner timian
½ rød paprika
½ gul paprika
600 g rå chorizo

Skrell potetene og del dem i ganske store terninger. Husk du skal træ grillspyd gjennom dem etterpå, så de trenger litt størrelse for ikke å gå i stykker. Kok opp usaltet vann og kok potetbitene i 10 minutter. De skal være akkurat gjennomkokte, men fremdeles faste. Hell av vannet og ha olivenoljen i kjelen. Hakk opp timiangreinene og ha i kjelen. Bland.

Del paprikaen i terninger og skjær pølsene i ca. 4 cm lange snabber. Træ alt dette på grillspyd.

Grill spydene over direkte varme i ca. 5 minutter på hver side. Vend på dem innimellom.

 

Om du vil kan du ha alle grønnsakene, samt olivenene, i én og samme form, og ikke dele det i to former som jeg gjør her.

Manchegogratinert søtpotet og brokkoli

1 søtpotet, ca 300 g
¾ brokkoli
4 ss Ybarra olivenolje
½ ts paprikapulver, gjerne røkt
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
50 g manchego

 

Manchegogratinert paprika og oliven

1 rød paprika
1 grønn paprika
100 g Ybarra grønne oliven med piquillo paprika
4 ss Ybarra olivenolje
50 g manchego

Om du vil kan du ha alle grønnsakene, samt olivenene, i én og samme form, og ikke dele det i to former som jeg gjør her.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Skrell søtpoteten og del den i terninger. Del opp brokkolien i buketter. Jeg bruker å dele opp stilken også. Ha dette i en ildfast form sammen med olivenoljen og kryddere. Husk at dette er spansk mat, og de bruker å være riktig så rause med olivenoljen.

Til den andre formen deler du paprikaene i mindre biter og har i formen sammen med olivenene.

Sett begge formene i stekeovnen og stek i 20 minutter.

Riv osten. Ta ut formene, skru stekeovnen på gratinering eller grillelementet, dryss over osten og sett formene tilbake. Stek til osten har blitt gyllenbrun.

Ybarra Gauchasaus får du kjøpt på Obs og Mega, og Snatt’s får du kjøpt i Norgesgruppen (minus Kiwi), alle Coop, samt Rema i Oslo. Og husk så er det lov å mase etter sine favoritter i andre butikker også.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen. 

Sommerens grillmarinader

$
0
0

Her om dagen hadde jeg besøk av Daniel fra Haugen-Gruppen hvor vi sammen lagde tre skikkelig gode, saftige og kjappe grillmiddager, som jeg satser på er fine å bruke utover sommeren for både deg og meg!

Haugen-Gruppen har massevis av ferdige grillmarinader, sauser og andre smakssetter i sortementet sitt, og vi forsynte oss grovt av utvalget da vi lagde rettene. Vi brukte både Caj P. grillolje og to ulike marinader, Sweet Baby Ray’s Barbecue saus, Heinz Aioli, Tabasco og en god dose med Go-Tank Srirachasaus og litt annet snadder. Sjekk ut oppskriftene under.

Å veksle mellom direkte og indirekte varme, eller å først steke på sterk, direkte varme, for så å pakke inn maten i folie og la den ligge å bli ferdig inne i grillen, er en veldig fin måte å få saftig grillmat på.

For meg handler iallfall grill om å få smaken av nettopp grillen på kjøttet eller fisken, og samtidig greie å holde på saftigheten.

Nederst i innlegget kan du se filmen fra når vi lager burgeren!

3-2-1-burger med Daniels coleslaw

til 2 personer

3-2-1-burgeren
400 g kjøttdeig
3 ss Caj P. grillolje
2 ss finhakket løk
1 ss Tabasco
1 ss potetmel

Daniels coleslaw
75 g gulrot
75 g hodekål
1 dl Heinz aïoli
2 ss French sennep
2 ss Heinz eplecidereddik
1 ss Go Tan srirashasaus

Tilbehør
Sweet Baby Ray’s Barbecue-saus
noen salatskiver
noen tomatskiver
hamburgerbrød

Ha alle ingrediensene til burgeren i en bolle og rør det sammen. Du må røre eller kna nok på kjøttdeigen til at det setter seg godt sammen, men ikke så mye at det blir en for fast masse.

Det er olje i grilloljen som du tilsetter i selve burgeren, så du trenger ikke å å pensle burgerne med noe mer olje før du legger dem på en skikkelig varm grill. Grill dem i ca. 4 minutter på hver side. Vend dem innimellom.

Til coleslawen skreller du gulroten og river den og snitter hodekålen i helt tynne strimler. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og rør det hele sammen. Du kan gjerne la coleslawen stå i 30 minutter før den spises, så får smakene satt seg skikkelig.

Varm hamburgerbrødene før du legger på salat, coleslaw, burger og Sweet Baby Ray’s Barbeque-saus.

Sånn får du saftig marinert kylling på grillen

til 4 personer

4 kyllingfileter, ca. 180 g hver
3-4 ss Caj P. kyllingmarinade

Pensle kyllingfiletene med kyllingmarinaden og la den ligge med marinaden i 15 minutter. Legg filetene så rett over på høy, direkte varme på grillen. Grill i 2 minutter på hver side.

Lag klart aluminiumsfolie på passe størrelse for en og en filet. Legg filetene over i folien og pakk den sammen. Legg på lokket på grillen og la filetene ligge i 7 minutter. Bruker du gassgrill, slår du av varmen samtidig som du legger på pakkene. Med en kullgrill er det vanskeligere å slå av varmen, så da legger du kyllingpakkene over indirekte varm og lar den ligge i 7 minutter.

Kylling er gjennomstekt når den har en kjernetemperatur på 70 grader, så du kan veldig gjerne stikke et steketermometer i den ene fileten etter 5-6 minutter for å sjekke.

Her kommer forslag til godt tilbehør du kan ha til kyllingen:

Maiskolber med chilimajones og revet parmesan

Brokkolisalat

Grønnsalat med nøtteblanding

Lakseposer med paprika og fennikel

til 4 personer

1 rød paprika
1 grønn paprika
1 gul paprika
1 fennikel
600 g laks
4 ss Caj P. grillolje med hvitløk

kokt ris til servering

Del alle tre paprikaene og fennikelen i strimler og ha i en bolle. Del laksen i terninger og ha i en annen bolle. Fordel grilloljen i de to bollene og bland det sammen.

Lag grillposer ved å legge matpapir på et stykke aluminiumsfolie. Du skal ha en pakke pr porsjon.

Fordel grønnsakene i hver pakke og brett dem til sånn at du lukker dem på toppen. Legg dem over direkte varme på grillen og la dem ligge i 10 minutter.

Åpne pakkene og fordel fisken i dem. Lukk dem sammen på toppen igjen og la dem ligge i 5 minutter til.

Da er middagen klar.

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Sånn får du perfekte pølser på grillen!

$
0
0

Det er noen få og enkle regler når det kommer til det å få de beste pølsene på grillen!

For det første må du bruke gode pølser! Og her har det skjedd utrolig mye på markedet på bare noen få år. Nå er det så masse godt snadder der ute å velge mellom! Finsbråten har så mange gode spesialpølser ute i butikkene nå; salsicca med smak av hvitløk og fennikel, Extra hot Cubana med chili og løk og Bratwurst med ost er mine store favoritter. Du kan jo sjekke ut i din butikk for å se hvilke typer som frister deg mest.

For det andre må du behandle pølsene på en skikkelig måte. Jeg tenker at begrepet «ventepølse» egentlig passer best når det betyr at vi skal vente på pølsene – ikke spise dem mens vi venter på noe annet. For pølsene blir definitivt best når de får lov til å ligge over relativt lav varme på grillen ganske så lenge. Snu og vend på dem ganske ofte. Da får du en gyllen og fin ytterside pluss at alle smakene i pølsen kommer mye bedre frem når kjøttet og fettet og alle ingrediensene i pølsen blir varmet forholdsvis forsiktig opp.

Så til tredje og siste punkt; snitt pølsene før du legger dem på grillen. Pølsene vil bli utvidet når de varmes opp, og hvis du snitter dem først, slipper du at de sprekker. Men skulle de sprekke allikevel, er det absolutt ingen krise!

Her får du noen gode tips til deilig tilbehør som du kan lage og servere sammen med pølsene også. Så blir det veldig lett en herlig pølsefest! Vil du ha flere tips til godt tilbehør, kan du klikke deg inn her!

Vil du se mer om de ulike pølsene fra Finsbråten, kan du klikke deg inn her!

Disse pølsene har jeg grillet

Finsbråten Extra hot Cubana – det er de trædd hele på spyd
Finsbråten Knäcker med ost – jevne snitt bortover pølsene
Finsbråten Knäcker med bacon – delt opp og trædd på spyd
Finsbråten Knäcker Berliner – delt opp i spiral
Finsbråten Knäcker chorizo – de korte pølsene
Finsbråten Salsicca – de som har lange snitt langsetter pølsene
Finsbråten Bratwurst med ost

Syltet rødløk

2 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
½ ts flaksalt
1 rødløk

Rør samen hvitvinseddik, sukker og flaksalt i en liten bolle. Skjær løken i så tynne ringer som du greier og ha i bollen. La det gjerne ligge i 30 minutter.

Maisrelish

2 maiskolber – som du kjøper ferdig kokt og vakuumert
1 potte koriander
1 rød chili
1 fedd hvitløk
1 vårløk
4 ss olivenolje
½ lime
½-1 ts schrirashasaus (kan utelates)
1 ts flaksalt
nykvernet pepper

Legg maiskolbene på grillen og grill til den blir brunflekkete. I mellomtiden kan du gjøre klart resten.

Hakk opp korianderen og chilien. Riv hvitløkfeddet og det grønne på limeskallet på den fine siden av rivjernet. Skjær vårløken i tynne ringer. Ha dette og resten av ingrediensene i en bolle og rør det sammen.

Når maisen er ferdig, skjærer du løs maiskornene fra selve kolben og blander det inn også.

Coleslaw

2 ss gresk yoghurt
2 ts majones
1 ts eplecidereddik eller sitronsaft
5-10 dråper Tabasco
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
1 fedd hvitløk
1 gulrot
½ sommerkål
2 vårløk

Ha yoghurt, majones, eplecidereddik, Tabasco, salt og pepper i en bolle og rør det godt sammen.

Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og gulroten på den grove siden. Skjær kålen i tynne strimler. Finhakk vårløken. Ha det i bollen sammen med resten og rør det godt sammen. Kålsalaten kan gjerne stå en time eller to før den serveres, så rekker smakene å sette seg bedre.

Guacamole

2 avokadoer
saft av ½ lime
1 fedd hvitløk
1 tomat
½ vårløk
½ potte koriander
flaksalt
pepper

Del avokadoene i to og fjern steinene. Jeg bruker å risse opp ruter i kjøttet, mens det fremdeles er i skallet, og så presse og mose det rett ned i en skål. Så bruker jeg en gaffel til å mose det så mye som jeg ønsker. Jeg liker guacamolen best når det fremdeles er litt klumper i den.

Ha i limesaften og rør den inn før du river hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og blander inn. Del tomaten i små terninger og finhakk vårløken og korianderen. Smak til med salt og pepper.

 

Dette blogginnlegget har jeg skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Finsbråten. 

Viewing all 118 articles
Browse latest View live