Quantcast
Channel: Grillmat – Fru Timian
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

Low & Slow – grillmat i en fei!

$
0
0

Når du har lyst på herlig og god grillmiddag, og har lyst til at det skal gå fort å lage den? Ja, da er dette tingen å legge på grillen!

Min samarbeidspartner, Finsbråten, har nå kommet ut med en ny grillserie som heter «Low & Slow». Det er tre ulike produkter i serien, som alle er ferdig marinert og langtidskokt med sous vide: Pig wings, svineknoke og storfe brisket. Det eneste du da trenger å gjøre, er å varme opp maten – enten på grillen eller i stekeovnen. Og så må du huske å ta vare på sausen som kjøttet ligger i, for den er perfekt å pensle over kjøttet mens det varmes opp og etterpå.

Brisket blir brukt veldig mye på grillen i USA, men har ikke vært vanlig å bruke i Norge. Det er et stykke kjøtt som blir veldig mørt og saftig når det får lang tilberedningstid på svak varme, og det er nettopp den jobben Finsbråten har gjort for oss.

Både svineknoke og pig wings kommer fra svineknoken og blir supermøre og smakfulle når de får lang tilberedningstid.

Jeg har tidligere laget blogginnlegg om hvordan du får perfekte pølser på grillen! Sjekk det ut her! Her får du også tips til godt tilbehør som smaker like godt til saftige grillpølser som Low % Slow-serien.

Du finner Low & Slow-produktene hos Coop, Kiwi og Meny.

Det er Øystein og jeg som har tatt bildene til forpakningene også! Det synes jeg er skikkelig moro, for det er aller første gangen vi har laget det!

Sånn tilbereder du Low & Slow-produktene

Skal du tilberede på grillen, klipper du opp posene som produktene ligger i og heller sausen over i en liten skål. Legg produktene på indirekte varme, under et lokk, og la de varmes fra 25 til 40 minutter – det står på pakken. Pensle dem gjerne med grillsausen en gang eller to underveis. Og pensle igjen når du er ferdig med grillingen.

Brisketen skjærer du i skiver før du så pensler godt med grillsaus over.

Skal du tilberede i stekeoven, kan du legge hele posen med kjøtt og saus inn på 140 grader og varme tilsvarende lenge.

Dette kan du servere til Low & Slow-serien

Store pitabrød med pepper

4 brød

400 g hvetemel
½ ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
2 ¾ dl vann
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
2 ts grovkvernet pepper

Ha hvetemel, salt, gjær og vann i en miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den i bollen. Elt deigen sammen i 15 minutter på lavete hastighet på kjøkkenmaskinen.

Dekk bollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse, det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Sett stekeovnen på 250 grader.

Hvelv deigen ut på et melet bakebord og del den i 4 deler. Kjevle dem ut til store pitabrød. Legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. Pensle dem med olivenoljen og dryss over flaksalt og pepper. Stek brødene så snart de er ferdig utkjevlet.

Stek brødene i 6-7 minutter til de blåser seg opp og får gyllenbrune kanter.

 

Maisrelish

Coleslaw

Syltet rødløk

Du finner oppskriften på alle de her!

 

Dette blogginnlegget har jeg skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Finsbråten. 


Tomat- og mozzarellasalat med avokado og grillet kylling

$
0
0

Herlighet, dette er godt, folkens! Superdigg salat med grillet asparges og kylling, avokado, solmodne tomater og rikelige mengder med mozzarella! Bøffelmozzarella for anledningen! NAM!

Dette er perfekt sommermat og mat resten av året når du kjenner at du trenger litt sommerstemning – jeg bruker iallfall å trenge det titt og ofte hele året.

Hvis du finner bøffelmozzarella i butikken, så kjøp det! Den koster noen kroner ekstra, men er definitivt med på å sette en ekstra god smak på salaten. Bøffelmozzarellaen har både mer egensmak og konsistensen på den er mykere enn vanlig mozzarella. Men for all del, det blir veldig bra med vanlig mozzarella også! Her i Rakkestad, hvor jeg bor, er det som regel vanlig mozzarella jeg finner, og da bruker jeg det.

Tomat- og mozzarellasalat med avokado og grillet kylling

til 4 personer

600 g kyllingfilet
2 ts flaksalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
1 bunt asparges
100 g salatblanding
200 g tomater – gjerne forskjellige tomater
250 g mozzarella, 2 baller, gjerne buffalomozzarella
1 avokado
3-4 ss extra virgin olivenolje

Fyr opp grillen.

Krydre kyllingfiletene med halvparten av saltet og godt med pepper. Ha over olivenolje og grill filetene over høy varme på grillen til de får en gyllenbrun farge. Legg dem så over på indirekte varme til de blir gjennomstekt.

Aspargesen skal også ha noen minutter på grillen, og gjerne over høy varme. Ha olivenolje, salt og pepper over dem før du legger dem på grillen i noen minutter til du kjenner at de begynner å bli litt myke.

Vask og tørk salaten om den ikke er ferdigvasket når du kjøper den. Jeg er veldig glad i pakker med ferdig blandet salat, hvor det er både ruccola, små spinatblader og andre ganske smaksrike småblader.

Del opp tomatene og riv eller skjær mozzarellaen. Jeg bruker å skjære dersom jeg bruker vanlig mozzarella og rive dersom jeg bruker bøffelmozzarella.

Del avokadoen og skjær i skiver.

Skjær kyllingfiletene i skiver og del aspargesene i to eller tre.

Fordel salaten utover et stort fat. Så fordeler du resten av ingrediensene over der. Ha litt god olivenolje, noen flak med godt salt og ta noen runder med pepperkvernen over hele salaten til slutt.

Her har jeg plassert kyllingen på et fat ved siden av, men du kan selvfølgelig også legge den oppå salaten!

God middag!

 

Saftig hamburger med maismos

$
0
0

Jippi! Endelig har sommervarmen kommet! Iallfall for noen dager, så får vi se hvor lenge den holder seg her i denne omgangen. Grillen har vært brukt alt for lite hittil i år, men jeg satser stort på at det blir andre boller med det nå.

En saftig burger er bestandig en favoritt på grillen. Det er enkelt å lage og bruker å bli riktig så godt mottatt. Har du noen burgerfavoritter?

Hvis du har en slakter eller kjøttdisk i nærheten, og du er god på planlegging, kan du gjerne bestille kvernet høyrygg når du skal lage burgerne dine. Høyryggen har litt mer fett i seg enn kjøttdeigen, noe som vil gi litt mer smak i den ferdige burgeren også. Men helt vanlig kjøttdeig går også veldig bra å bruke, og det er som regel det jeg bruker jeg også. Jeg er ikke kjent for å være verdens beste planlegger.

Jeg smakssetter burgeren med litt Tabasco, hvitløk og krydderurter, og så lager jeg en kjapp maismos som jeg serverer til. Og med en god skvis ketsjup på toppen da, er måltiden i boks!

Saftig burger med Tabasco og maismos

til 4 hamburgere

Burgeren
600 g kvernet høyrygg eller kjøttdeig
30 g parmesan
1 fedd hvitløk
3 greiner oregano
3 greiner timian
10-30 dråper Tabasco, her bruker jeg Chipotle Tabasco
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
1 egg
3–4 ss nøytral olje

Maismos
2 småbokser med Green Giant mais
2 ss fløte
20 g parmesan
5-15 dråper Tabasco
¼ ts flaksalt
nykvernet pepper

Til servering
4 hamburgerbrød
salat
Heinz Ketsjup

Ha det kvernede kjøttet i en bolle. Riv parmesanen og hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og ha i. Hakk opp urtene og ha i både dem, Tabasco, salt, pepper og egg. Bland det sammen. Jeg liker best å blandet det sammen med fingrene. Det skal ikke jobbes hardt med deigen, bare blandes sammen.

Del deigen i 4 like store deler og form til flate burgere. Pensle eller gni begge sidene inn med oljen.

Du kan steke burgerne i stekepannen eller legge dem på grillen. Skal jeg steke i stekepannen, tar jeg ikke oljen på utsiden av burgerne, men varmer den i pannen istedenfor. For begge alternativene gjelder det å brune på sterk varme på begge sider først, for så å enten skru ned varmen til lav eller legge burgerne over på indirekte varme i noen minutter, til de er gjennomstekte eller så rosa som du eventuelt ønsker å ha dem. Sjekk gjerne med en kniv for å se om det kommer klar eller rød saft ut av kjøttet.

Til maismosen heller du først ut det lille vannet i maisboksen før du har maiskornene i en kjele sammen med fløten. Varm det opp til det begynner å koke og maisen har blitt gjennomvarm. Bruk en stavmikser til å mose det sammen.

Riv parmesanen og rør inn. Smak til med Tabascosaus, salt og pepper.

Varm hamburgerbrødene på grillen eller i stekeovnen før servering.

 

Spareribs med den beste grillsausen

$
0
0

Denne grillsausen har virkelig fulgt med meg på grillfronten i mange år og den er bare så INNMARI GOD! Beklager – her var det ingen ydmykhet å spore. Ha ha ha!

Grillsausen er helt super å pensle på både grillet kylling og på ulike grillspyd, og så er den som skapt for spareribs! Da er det bare å finne frem en bunke med servietter for dette er skikkelig deilig klinemat.

Spareribs krever litt planlegging, for du må kanskje bestille rå spareribs i kjøttdisken eller hos en lokal slakter, men vit at restultatet er verdt hvert eneste sekund planlegging. Jeg synes iallfall at den hjemmelagde versjonen er så utrolig mye bedre enn alt jeg har smakt av ferdigkjøpte spareribs.

Jeg synes spareribsene blir aller saftigst når jeg koker dem møre først før grillsausen smøres på og mde gjøres ferdige. Du kan også steke dem i stekeovnen på 150 grader i ca. 1 time og 45 minutter, til du kjenner at beinene begynner å løsne.

Du kan koke spareribsene i øl (blir kjempegodt), cola (blir veldig søtt, men da kjører du skikkelig Sørstatstradisjon) og du kan koke i vann tilsatt salt, pepper og et larubærblad eller to. Og, har du stekeovn med dampfunksjon, kan du dampe dem ferdig der. Det bruker jeg som oftest å gjøre. Da må jeg tilsette all smak i etterkant. Jeg bruker dessuten å dampe- eller koke opp mye på én gang, og fryse ned det jeg ikke bruker med en gang. Grillsausen er også fin å fryse ned. Da er jeg bare noen minutter fra et gourmetmåltid når som helst (så lenge som jeg husker å ta det opp fra fryseren).

Fordi det er så mye bein i spareribs, bruker jeg å beregne 300 gram rå spareribs pr person.

Coleslawen du ser på bildet, finner du oppskriften på her!

PS! Selv om jeg har kategorisert dette som grillmat, liker jeg faktisk like godt å lage det i stekeovnen. Og godt er jo det, for da kan jeg lage det hele året rundt!

 

Spareribs med den beste grillsausen 

til 8 personer

Spareribsene
2 ½ kg rå spareribs – må sannsynligvis bestilles på forhånd
nok øl, cola (med sukker og ikke med kunstig sukker) eller vann tilsatt 2 ts salt, 10 hele pepperkorn og 2 laurbærblad, til å dekke spareribsene i en kjele

Grillsausen
1 liten løk
3 fedd hvitløk
50 g smør
½ ts salt
nykvernet pepper
150 g mykt brunt sukker
100 g sirup
500 g ketsjup
1 ½ dl hvitvinseddik eller eplecidereddik
½-1 ts kajennepepper (jeg bruker 1 ts)

Ha spareribsene i en romslig kasserolle. Del ribbene eventuelt i to sånn at de får plass i bunnen av kjelen.  Fyll over øl, cola eller vann og krydder. Legg på et lokk og kok opp. La det være oppunder kokepunktet i ca. 1 time og 30 minutter, til kjøttet begynner å løsne fra beinene.

hvis du har dampovn, kan du også legge kjøttet på en rist i stekeovnen og dampe det på 100 % damp og 96-98 grader like lenge.

Finhakk løken og hvitløkfeddene og ha i en kjele sammen med smør, salt og pepper og la det smelte sammen. La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken har blitt myk og blank.

Tilsett resten av ingrediensene (jeg bruker å sette kasserollen på en vekt for å måle opp), kok opp igjen og la sausen småkoke i 5-6 minutter. Smak til for å kjenne at sausen er passe krydret.

Når du nå skal enten grille eller steke spareribsene med grillsausen, er det ganske så kliete saker, så da liker jeg å legge et dobbelt lag med aluminiumsfolie på enten grillen eller på en stekerist før jeg pensler kjøttet rikelig på begge sider og legger det over direkte varme på grillen eller under grillelementet i stekeovnen. Snu og vend på kjøttet innimellom og pensle på ett eller to lag til med grillsaus etterhver som det første laget størkner til.

Grill eller stek til kjøttet blir gyllenbrunt og får mørke grillflekker.

Skjær kjøttet i tynne ribber før servering.

Server gjerne ekstra grillsaus til ribbene.

God middag!

Helgrillet lammelår med gresk salat

$
0
0

Har du noen gang opplevd at lammelåret du kjøpte inn til påske forsvant ned i fryseren og ble oppdaget igjen en eller annen gang utpå sommeren, da du lette etter noe helt annet? Det har iallfall jeg!

Her i Norge spiser vi aller mest lammekjøtt om høsten – når årets ferske lam kommer i butikkene – og i påskeuken. Men lam er også skikkelig godt å legge på sommergrillen, så rydd fryseren og se om det ikke dukker opp et lammelår hos deg også!

Når du beiner ut lammelåret, som jeg har gjort her, griller du kjøttet ferdig på 20–30 minutter. Utebinet er det også enkelt å skjære opp i fine skiver. Ett lår kan mette 12 middagsgjester, men har du færre enn det til bords, kan du for eksempel lage denne couscoussalaten med lammekjøtt, fetaost og granateplekjerner dagen etter.

PS! Frosne lammelår får du kjøpt året rundt i dagligvarebutikken.

Helgrillet utbeinet lammelår med gresk salat

til 10-12 personer

Lammelåret
5–6 fedd hvitløk
2 greiner rosmarin
5–6 greiner timian
8–10 blader salvie
godt med nykvernet pepper
1 ½ dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
2 kg utbeinet lammelår
2 ts salt

Gresk salat med vannmelon
350 g assortert grønnsalat
800 g solmodne tomater, gjerne ulike typer
8 skiver vannmelon
200 g fetaost
1 rødløk
250 g oliven
1 fedd hvitløk
5 ss extra virginolivenolje
1 ss balsamicoeddik
½ ts salt
nykvernet pepper

Server gjerne råstekte poteter til

Rens hvitløkfeddene og finhakk både dem og urtene. Ha dem i en liten bolle sammen med pepperen, olivenoljen og hvitvinseddiken. Rør dette sammen, og sett det til side.

Står du for utbeiningen selv, finner du fram den skarpeste kniven du har. Først skjærer du ut isbeinet (det store beinet som er øverst): Skjær et snitt helt inntil beinet på begge sider og brett skinnet bakover mens du skjærer. Du må stikke kniven inn i kuleleddet, for så å skjære gjennom senen som er der slik at isbeinet løsner.

Så skjærer du nedover låret, langsmed hele lårbeinet og leggbeinet. La kniven følge beinet hele tiden og ta små kutt, slik at kniven ikke går for langt inn i kjøttet. Før kniven nedover til du får løsnet hele beinet og tatt det ut.

Skjær vekk overflødig fett. Legg kjøttet i en pose eller form og hell over marinaden som du akkurat lagde. La kjøttet marineres i kjøleskapet over natten.

Ta kjøttet ut av kjøleskapet og tørk av overflødig marinade. Dryss saltet rundt hele kjøttstykket. La kjøttet bli romtemperert før du starter med grillingen.

Legg kjøttet på en varm grill over direkte varme og grill til det blir gyllent. Vend det og grill tilsvarende på den andre siden. Legg kjøttet over på indirekte varme og legg lokk på grillen. Nå skal det grilles i 20 minutter – pluss minus. Det avhenger av hvor varm grillen din er.

Sjekk kjøttet innimellom for å forsikre deg om at det ikke brennes. For å ha full kontroll på kjernetemperaturen kan du stikke et steketermometer midt i den tykkeste kjøttdelen. Medium stekt kjøtt skal ha en kjernetemperatur på 65–67 grader. Husk at kjøttet vil stige noen grader i temperatur mens det hviler etter ferdig steking.

Ta kjøttet av grillen og pakk det løst inn i aluminiumsfolie. La det hvile i 10 minutter. Skjær det så i serveringsskiver.

Til den greske salaten vasker du først salaten, river den i mindre biter og fordeler den utover et stort serveringsfat. Skjær tomatene, vannmelonen og fetaosten i mindre biter og rødløken i tynne båter. Fordel det, samt olivenene over salaten.

Riv hvitløkfeddet på den fineste siden av rivjernet eller bruk en presse og bland det sammen med olje, balsamico, salt og pepper. Hell dressingen over salaten like før servering.

Denne oppskriften er fra boken min «Fru Timians beste sommermat». Alle bildene er tatt av Studio Dreyer Hensley

Kyllingspyd med grillede grønnsaker og hummus

$
0
0

Sommer, sol og grill! Hvilken herlig kombinasjon! Elsker smakene, fargene og, ikke minst, stemningen når dette kommer på bordet!

Det er veldig godt å grille grønnsaker rett på grillen! Gni dem inn med litt olivenolje før du legger over  direkte varme på grillen.

Jeg kjører på med både basilikumdressing og hummus til denne grillmiddagen. Basilikumdressingen bruker jeg både som dressing og marinade til kjøttet.

Kyllingspyd og grillede grønnsaker, basilikumdressing og hummus

til 4 personer

Kyllingspydene
¼ grønn paprika
¼ rød paprika
600 g kyllingfilet
1 sitron

De råstekte potetene
600 g småpoteter – velg gjerne norske nypoteter
2-3 ss olivenolje
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
litt chilikrydder

Gulrøttene
8 små gulrøtter
½ ss olivenolje
¼ ts flaksalt

Basilikumdressing
½ potte basilikum
2 fedd hvitløk
½ chili
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
¾ dl olivenolje
1 ss hvitvinseddik

Hummus
2 boker, à 290 g, hermetiske kikerter
1 fedd hvitløk
3 ss olivenolje + litt ekstra til servering
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
saft av 1 lime
1 ss kaldt vann
1 ts sesamfrø til servering

Start med potetene. Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Del potetene i 2 eller 4 og ha dem i en langpanne sammen med resten av ingrediensene. Bland det sammen.

Potetene trenger ca. 25 minutter i stekeovnen, så sett dem inn i stekeovnen ca. 10 minutter før du begynner å grille.

Lag basilikumdressingen, eller -marinaden, som den egentlig er. Ha alle ingrediensene i en bolle som passer stavmikseren eller ha det i en blender og kjør rundt til du får en flytende saus.

Del opp paprikaen og kyllingfiletene til grillspydene. Kyllingbitene kan være ca. 4 x 4 cm store. Ha dem i en liten skål sammen med halvparten av basilikumdressingen og bland det godt sammen før du trær både kjøtt og paprika på 4 grillspyd.

Resten av basilikumdressingen tar du vare på til servering.

Ha alle ingrediensene til hummusen i en blender eller bolle som du kan bruke stavmikser til, og mos det hele sammen. Jeg vet at det i ekte hummus skal være tahini (som er en sesampasta), men ettersom jeg nå bor her på landet, er det som regel ganske vanskelig å få tak i, så derfor bruker jeg som regel å lage hummus uten tahini.

Fordel hummusen på et lite fat. Like før servering heller du over ca. 2 ss god olivenolje og sesamfrøene.

Her bruker jeg knaskegulrøtter, men du kan også bruke helt vanlige gulrøtter som du bare deler opp i 2 eller 4 deler på langs. Fordel olivenoljen og saltet rundt dem.

Del sitronen i to og legg både den, grillspydene og gulrøttene på sterk varme på grillen. Vend dem jevnlig og stek til kyllingen er gjennomstekt og gulrøttene begynner å bli myke, men fremdeles har litt tyggemotstand. Klem sitronsaften litt over maten før servering.

 

Tomahawk med grønnsaker og tzatziki

$
0
0

Tomahawk er et stort biffstykke av entrecôten på et storfe, med beinet fremdeles på. Det er et kjempemørt kjøttstykke og ettersom det er fra entrecôten, bruker det å ha passe med inkorporert fett i seg, noe som gjør at det blir skikkelig saftig når du serverer det.

Mitt aller, aller beste tips når du skal tilberede en tomahawk – og annet mat du steker eller griller store stykker av – er å bruke et steketermometer. Da har du full kontroll på kjermetemeraturen på kjøttet og det er lett å få det stekt akkurat til den kjernetemperaturen som du ønsker. Husk at temperaturen vil øke når kjøttet hviler, og jo høyere varmere kjøttstykket har blitt tilberedt i, desto mer vil kjernetemperaturen øke mens det hviler.

Klikk deg inn her for å få en fullstendig stekeguide med kjernetemperaturer!

Tomahawkene jeg har kjøpt bruker å være rundt 1 kg tunge, inkludert beinet, så da passer det til 4 personer. Her har jeg grillet dem, men du kan også steke dem i en stekepanne og så ettersteke dem i stekeovnen.

Når jeg lager middager som dette, prepper jeg bestandig alt før jeg setter i gang med selve stekingen. Da kan jeg ha fullt fokus på grillingen eller stekingen når jeg starter med den, sånn at jeg sikrer meg et best mulig resultat. Så husk å lese gjennom hele oppskriften før du setter i gang.

Grillet tomahawk entrecôte med råstekte poteter, asparges, løk og tzatziki

til 4 personer

Tomahawken
1 tomahawk entrecôte, ca. 1 kg inkl bein
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
2 ss olivenolje

Grønnsakene
800 g poteter, gjerne norske nypoteter når de er i sesong
2-3 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
1 ts Fru Timians Rød italiens blanding – eller bruk litt av ditt favorittkrydder
4-5 ss olivenolje
4 små løk, gjerne ferske løk når de er i sesong
2 bunter asparges

Tzatziki
1 agurk
½ ts salt
3 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron

Start med tzatsikien. Riv agurken på den grove siden av rivjernet på en tallerken. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med yoghurten. Riv hvitløken på den fine siden av rivjernet og rør inn. Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft. Del potetene i mindre biter og fordel dem utover et stekebrett. Dryss over 1 ½ ts flaksalt, nykvernet pepper og krydder. Når jeg bruker min egen Røde italienske blanding, tar jeg av kvernen og drysser på grovt krydder. Chiliflakes eller et grillmix-krydder er også godt på. Ha over 2-3 ss olivenolje og bland alt godt sammen.

Stek potetene i 20-25 minutter til de har fått gyllenbrune kanter og er myke inni

Del løken i båter og træ dem på grillpinner. Skjær vekk den nederste delen av aspargesen. Fordel resten av oljen pluss salt og pepper over løken og aspargesen. De griller vi mens kjøttet hviler etterpå.

Gni kjøttet inn med salt, pepper og olivenolje. Legg det over direkte og høy varme på grillen og brun det på begge sider i noen minutter. Legg det over på indirekte varme og stikk et steketermometer midt inn i kjøttet. Vil du at kjernetemperaturen skal ende på f.eks 62 grader, tar du tomahawken av grillen når termometeret viser 58 grader, legger det på et fat og dekker det løst med litt aluminiumsfolie. La det hvile i ca. 15 minutter.

Grønnsakene griller du på 5-6 minutter. Legg grillspydene med løk på grillen. Jeg bruker å legge aspargesen også bare rett på grillen. Husk bare å legge dem motsatt av grillrillene sånn at de ikke ramler mellom. Jeg steker grønsnakene på ganske høy varme.

Skjær kjøttet i skiver og server!

God middag!

 

Grillede lammekoteletter med ponzumarinade

$
0
0

Med hjemmepåske på de fleste av oss er det bare å finne frem vaskebøtta og gjøre grillen klar for sesongen! Jeg har iallfall rengjort min og har tjuvstartet med disse knallgode lammekotelettene, som jeg har marinert i ponzusaus før grillingen. Og så har jeg grillet grønnsakene også og laget en knall ponzusaus som jeg fordeler over ved servering.

Nå i påsken bruker det å være ganske så enkelt å få tak i lammekoteletter i butikken. Skulle du derimot ikke finne det, funker dette supert med nakkekoteletter av svin også. De må grilles litt lenger sånn at de blir gjennomstekte.

Ponzu er en soyasaus som er smakssatt med riseddik og sitron. Jeg elsker den ferdige ponzuen fra Kikkoman. Den er superfresh i smaken og passer like godt å bruke i en marinade og dressing, som jeg gjør her, og til sashimi. Jeg bruker gjerne en teskje eller tre når jeg skal lage en kjapp vinaigrette til hvilken som helst salat også.

God grillmiddag til deg!

PS! Du får kjøpt Kikkoman Ponzu i Meny, Spar, Coop Prix, Coop Mega, Obs!, de største Kiwi-butikkene og på Bunnpris.

Asiatiske lammekoteletter med grillede grønnsaker og ponzusaus

4 personer

Lammekotelettene
1-2 cm fersk ingefær – det skal bli 1 ss finhakket
2 fedd hvitløk
en liten bunt koriander
1 dl Kikkoman Ponzu
2 ss solsikkeolje
2 ss flytende honning
8 lammekoteletter

Grønnsakene
1 brokkoli
1 blomkål
3-4 ss solsikkeolje

Ponzusausen
75 g usaltede cashewnøtter
1-2 cm fersk ingefær – det skal bli 1 ss finhakket
¼ rød chili
en bunt koriander
2 vårløk
½ dl Kikkoman Ponzu
1 ss solsikkeolje
2 ts hoisinsaus
1 ts flytende honning

kokt ris til servering

Rens og finhakk ingefæren og hvitløkfeddene til marinaden. Korianderen kan du grovhakke. Jeg liker best å marinere i en zip-pose, så jeg har akkurat har hakket opp i zip-posen sammen med Kikkoman Ponzu, solsikkeolje og den flytende honningen, og rører det god sammen.

Så er det bare å ha i lammekotelettene, klemme på plass zipen og vri og vende nok på posen til at marinaden kommer rundt alle kjøttstykkene.

La lammekotelettene marineres i kjøleskapet over natten, hvis du har tid, eller på kjøkkenbenken i ca. 1 time, hvis det passer best.

Del opp brokkolien i så lange stilker som du greier. Her har jeg først brukt en grønnsaksskreller nedover brokkolistilken før jeg deler den opp. Hvis blomkålen er tett og fast, kan du skjære den i ca. 1 ½ tykke skiver, som jeg har gjort her. Det fungerer bare for midten av blomkålen, så resten blir i vanlige buketter.

Fordel olivenolje over grønnsakene og legg dem klare til å bli grillet.

Til ponzusausen starter du med å riste cashewnøttene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Så finhakker du ingefæren og chilien og hakker opp korianderen. Vårløken skjærer du i tynne ringer. Ha dette i en skål sammen med Kikkoman Ponzu, solsikkeoljen, hoisinsausen og den flytende honningen. Rør det sammen.

I og med at det er olje i marinaden, trenger du ikke å bruke mer olje på lammekotelettene når du skal grille dem. Legg dem på en varm grill og grill i 3-5 minutter på hver side. Pass på at de ikke blir brent. Grilltiden avhenger av hvor tykke kotelettene er. Disse her er ca 2 ½ cm tykke.

Grønnsakene fordeler du utover grillen og griller ca. like lenge. Har du mange småbiter fra blomkålen, kan det være lurt å grille dem i en aluminiumsform.

Ha halvparten av cashewnøttene i ponzusausen og dryss resten over all maten ved servering.

God middag!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen


Sebralaks med grønnsakssalat

$
0
0

Det er bare å finne frem grillen, folkens! For dette ligger an til å bli en ny grillfavoritt! Skikkelig saftige yoghurtmarinerte laksestykker – som ikke går i stykker på grillen – og en potet- og grønnsakssalat som du kan veldig lett kan variere innholdet på.

Når du skal grille laks, er det lurt å kjøpe fileter med skinnet på – samme om du har tenkt å spise det skinnet eller ikke – for skinnet hjelper til å holde fiskefileten hel og fin under grillingen. Hvis du ikke får tak i det, kan du grille fisken på et stykke aluminiumsfolie også.

Laksen lar du ligge i yoghurtmarinaden i alt fra 30 minutter på benken til en dag i kjøleskapet.

Yoghurtmarinert grillet laks med potet- og grønnsakssalat

til 4 personer

Laksen
1 dl gresk yoghurt
1 ts flytende honning
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
½ ts paprikapulver
½ ts gurkemeie
1 ts srirachasaus eller ½ ts chiliflakes
1 ts + litt til grillingen olivenolje
600 g laksefilet m/skinn

Potet- og grønnsakssalaten
600 g poteter
1 brokkoli
1 bunt asparges, 300 g
1 rød paprika
1 purre
1 dl gresk yoghurt
2 ss kaldpresset olivenolje
½ ts chiliflakes
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
litt gressløk og olivenolje til servering

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en vid skål eller tallerken med litt kanter.

Skrap av skjellene på lakseskinnet før du deler fisken opp i mindre biter. Her er bitene på ca. 50 gram hver. Legg bitene, med skinnsiden opp, i marinaden. Skinnet skal ikke få marinade på seg, bare fiskekjøttet. Gni det litt til sånn at det kommer marinade oppover stykkene også. La det ligge på kjøkkenbenken i ca. 30 minutter eller sett det inn i kjøleskapet noen timer.

Så til potet- og grønnsakssalaten: del potetene i terninter på ca. 2 x 2 cm. Her har jeg skrellet dem først, men det trenger du ikke hvis det er nypoteter. Ha dem i en stor kasserolle med usaltet vann og la dem koke opp.

Del brokkolien i mindre buketter og stilken (etter at du har skrellet den også) i terninger. Fjern den nederste delen av aspargesene før du deler dem i 2 eller 3. Potetbitene trenger å kokes i ca. 15 minutter. Brokkolien i 4-5 minutter og aspargesen i 3-4, så putt det i kasserollen etterhvert.

Del paprikaen i to og fjern kjernhuset. Del så hver halvdel i 2 eller 3, langsetter. Purren vasker du godt før du deler den i ca. 10 cm lange biter. Del så bitene i to, langsetter.

Sett en stekepanne på høy varme og legg i paprikaen og purren, men skinnsiden ned. Du skal ikke ha olje i pannen. Dette kan du også gjøre på grillen. Når grønnsakene har blitt svartflekkete, tar du dem ut og deler dem i mindre biter.

Rør sammen yoghurten, olivenoljen, chiliflakes, salt og pepper i en stor bolle. Hell vannet av grønnsakene og ha både dem og de grillede grønnsakene over i yoghurtdressingen. Bland det sammen. Smak til med krydder.

Fordel salaten på et serveringsfat. Klipp opp litt gressløk og ha litt god olivenolje over ved servering.

Varm grillen.

Ta laksestykkene opp av marinaden og tørk av litt av yoghurten med kjøkkenpapir. Du skal ikke tørke bitene helt tørre, men bare fjerne hvis det ligger et tykt lag igjen på bitene.

Legg bitene, fremdeles med skinnsiden opp, på et fat. Fordel litt olivenolje over skinnet før du legger fiskestykkene, med skinnsiden ned, på den varme grillen. La fiskestykkene ligge helt i ro i 3-5 minutter. Hvor lenge avhenger av varmen på grillen din, så løft forsiktig opp et hjørne på et av stykkene for å sjekke at det ikke blir brent. Samtidig er det viktig at fisken får ligge i ro, for når den har blitt skikkelig stekt på skinnsiden, er det veldig enkelt å løfte opp fiskestykkene uten at de går i stykker.

Skru ned varmen på grillen, vend stykkene så skinnsiden kommer opp, og stek ferdig.

Legg fiskestykkene på salaten og server!

God middag!

 

Saftig grillet kylling med avokado- og agurksalsa og grønn koriandersaus

$
0
0

Juhu! Dette kan lekende lett bli en ny grillfavoritt i sommer! Saftig, marinert kylling servert sammen med grønn koriandersaus og en knall agurk- og avokadosalsa! Skikkelig snadder, spør du meg!

Jeg vet det er en ganske så lang ingrediensliste, men husk at det går bra å lage marinaden selv om du nå skulle mangle et av krydderne. Kanskje du har et annet som du kan bruke istedenfor?  Matlaging handler jo ofte om det – det gjør det iallfall for meg – å tilpasse maten jeg lager ut fra hva jeg har tilgjengelig.

Avokado- og agurksalsaen er kjempegod som tilbehør til både stekt fisk og kjøtt, og til veggiskaker!

God grillings!

Saftig grillet kylling med avokado- og agurksalsa og grønn koriandersaus

til 4 personer

Den marinerte kyllingen
4 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
2 ss soyasaus
saft av ½ lime, ca. 1 ss
2 ss honning
1 ts spisskummen
2 ts paprikapulver
¼-½ ts chiliflak eller chilipulver
1 ts oregano
1 ts malt korianderpulver
1 ts flaksalt
600 g kyllingfilet*

Grønn koriandersaus
1 stor potte koriander
1 fedd hvitløk
¼ rød chili
3 dl yoghurt naturell
litt flaksalt
nykvernet pepper
1 liten skvis limesaft

Avokado- og agurksalsaen
2 avokadoer – av typen som selges to i en pakke
1 agurk
2 vårløk
saft av 1 lime
noen dråper grønn Tabasco
2 ss god olivenolje
flaksalt
nykvernet pepper

*Her bruker jeg kyllingfileter som er oppdelt i tynne skiver når jeg kjøper dem. Om de ikke har det i butikken du handler, kan du bare dele hver kyllingfilet i 3 skiver selv.

Finhakk hvitløkfeddet og ha det i en brødpose sammen med alle de andre ingrediensene til marinaden. Ha i kyllingfiletene og gni marinaden inn i kjøttet. La det gjerne ligge på kjøkkenbenken i 30 minutter. Mens kjøttet marineres, lager du klart resten.

Jeg bruker stilkene og alt på korianderen. Bare klipper av hele stinglene og har i en liten blender sammen med resten av ingrediensene og kjører knivene rundt til det blir en glatt saus. Smak til med salt og pepper. Kanskje trenger den en liten ekstra skvis med limesaft også.

Del avokadoene og agurken i terninger på ca. 1½ x 1½ cm. Vårløkene deler du i tynne ringer. Ha det i en bolle og bland inn limesaft, Tabasco, olivenolje, salt og pepper. Smak til.

Ta kjøttet ut av marinaden og legger filetene på en skikkelig varm grill.
Disse tynne skivene trenger bare 2 minutter på hver side. Griller du tykkere skiver, trenger de tilsvarende lengre tid.

Da er det klappet og klart for middag!

 

Grillet laks med tzatziki og laks

$
0
0

Denne middagen formelig roper: «Det er sol og sommer, folkens!» Jeg elsker mat som dette på sommeren! Ja, sommermenneske som jeg er, må jeg spise det innimellom på vinteren også, bare for å kjenne på følelsen. Men da, bruker jeg grillpanna og ikke grillen.

Å legge fisk på grillen kan være litt utfordrende, for noen ganger bestemmer fisken seg for at den har mest lyst til å sitte fast i grillristen. Det beste trikset i så måte, er å legge fiskestykkene på aluminiumsfolie. Men, pensler du fisken godt med olje og legger den på en god og varm grill, og lar den litte helt i ro i ca. to minutter – til du kjenner at den begynner å løsne, hvis du løfter litt på det ene hjørnet av fisken – bruker det å gå ganske bra også. Og, hvis nå fisken har skinn, er det helt supert å grille på!

Jeg bruker bestandig å gjøre klart alt tilbehøret, før jeg tar med meg det som skal grilles ut på grillen. Risen kan ha igjen noen minutter, men utenom det, synes jeg grillingen blir morsomst og mest avslappende når jeg gjør det sånn. Når vi snakker om små stykker med kjøtt, fisk og/eller grønnsaker som skal grilles. Skal ting langtidsgrilles, blir det jo noe annet.

Håper du også får lyst til å prøve ut denne sommermiddagen! God grillings til deg!

Grillet laks med ris, grønnsaker og tzatziki

til 4 personer

Laksen
600 g laksefilet, gjerne med skinn
½ ts salt
nykvernet pepper
2-3 ss olivenolje

Tzatzikien
1 agurk
1 ts flaksalt
1 fedd hvitløk
3 dl gresk yoghurt
nykvernet pepper
saft av ¼ sitron

Resten av tilbehøret
2 store tomater
noen reddiker
blandet grønnsalat
1 lime
3 dl fullkornsris
4 ½ dl vann
½ ts salt

Fyr opp grillen!

Riv agurken til tzatzikien på den grove siden av rivjernet og legg den over i en sil eller et dørslag. Dryss over saltet og la det stå slik i ca. 15 minutter. Saltet drar vannet ut av agurken, så når du gjør som dette, slipper du å få en vassen tzatziki.

Klem ut så mye vann som du bare greier før du har det i en bolle sammen med helt finhakket eller revet hvitløk og yoghurten.

Smak til med nykvernet pepper og sitronsaft.

Vask risen i kaldt vann og bytt ut vannet mange nok ganger til at vannet er klart før du koker opp de 4 ½ dl med vann, tilsatt salt, og koker risen etter anvisning på pakken.

Skjær reddikene i skiver og vask salaten, om den ikke er vasket fra før. Del tomatene i to.

Krydre laksen og pensle den med oljen. Dersom det er én hel filet, deler du den i 4 like store stykker. Gi tomatene et penselstrøk med olje også.

Legg laksestykkene, med skinnsiden ned (selv om de ikke har skinn) og la stykkene ligge helt i ro i 2-3 minutter, litt avhengig av hvor varm grillen din er. Vend stykkene, legg dem over på et sted på grillen som ikke er fullt så varmt og grill videre til fisken er ferdig.

Legg tomatene, med snittflaten ned, på grillen og la den ligge i 3-4 minutter. Vend den gjerne en gang eller to.

Da er det klart for middag! Kos deg!

 

Sommerens beste veggisburger?

$
0
0

Disse burgerne ble skikkelig saftige og gode! Masse gode smaker, passe chunky biter og de holder fint i fasongen.

En av de tingene som forundrer meg litt med mange av de ferdige vegetarproduktene som selges i butikkene, er at de inneholder så utrolig store mengder soya og andre ting som jeg ikke legger i sunnhetsboksen. For, i mitt hode, skal vegetarmat være et sunt og godt alternativ til kjøtt eller fisk. Ikke det at all mat skal ha et sunnhetsperspektiv, men jeg liker å vite hva jeg spiser og iallfall ikke tro at jeg spiser noe som er bra, men som egentlig ikke er det.

Jeg synes det er kjekt å ha ferdige veggisburgere liggende i fryseren, så dette er en ganske stor oppskrift. Jeg singelfryser dem ned før jeg steker dem, så er det enkelt å tine akkurat så mange som jeg trenger.

Ja, jeg vet at ingredienslisten er lang, men alt er bare godsaker! Og mye av det, tipper jeg på er ting du allerede har liggende på kjøkkenet.

Skikkelig saftig vegetarburger

blir 10 burgere

Veggisburgerne
250 g sjampinjong
100 g gulrot
100 g brokkoli
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 boks, 230 g, svarte hermetiske bønner
50 g valnøtter
50 g parmesan
50 g cheddar
75 g spinat
225 g lettkokte havregryn
2 egg
2 ss olivenolje + litt olje til grillingen
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1 ½ ts salt
godt med nykvernet pepper

Tomat- og paprikasalat
nok til 4 burgere

200 g cherrytomater
1 rød paprika
4-5 grener kruspersille
4-5 grener basilikum
2 ss god olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Rømmedressing
nok til 4 burgere

2 dl rømme
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
en liten skvis sitronsaft

Resten av tilbehøret
hamburgerbrød
ruccola
1 avokado

Det meste til burgerne skal hakkes i en matprosessor, men ettersom det er såpass mye, er det lurt å dele det opp i flere porsjoner og så blande det i en bolle til slutt. Jeg delte opp i tre porsjoner da jeg lagde disse.

Sjampinjongene kan du ha hele i matprosessoren, mens gulroten, brokkolien og løken er greie å dele i litt mindre biter før du har i.

Du vil ikke at alt skal moses helt, så det beste er å bruke pulsknappen på matprosessoren. Da har du best kontroll. Puls 4-5-6 ganger. Sjekk underveis. Hell det over i en stor bolle og gjenta.

Jeg bruker å pulse med rundt halvparten av havregrynene, mens resten drysser jeg og blander rett i massen. Eggene, oljen og krydderet blander jeg også rett i den store bollen.

Arbeid deigen nok sammen til at den sitter sammen. Ikke arbeid mer med den enn du trenger.

Væt fingrene med vann og form til burgere. Hver av disse burgerne er på ca. 130 gram. Du kan selvfølgelig lage dem litt mindre – og få enda flere – om du heller vil det.

Pensle burgerne med olje på begge sider før du legger dem over på en varm grill. La dem grille i 3-4 minutter på hver side. Vend på dem innimellom. Legg på en skive med cheddar de siste minuttene, så den akkurat rekker å smelte ned i burgeren.

Del tomatene og paprikaen i små terninger og finhakk persillen og basilikumbladene. Bland det i en bolle sammen med olje, salt og pepper. Og til rømmedressingen, river du hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og blander med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Varm hamburgerbrødene, del avokadoen i skiver og less på med masse salat på burgerne.

Enjoy!

 

Fiskeposer med asiatiske smaker

$
0
0

Fiskeposer er en helt genial oppfinnelse, spør du meg! De kan tilberedes både i stekeovnen og på grillen, og det er kjempelett å variere innholdet dersom noen absolutt ikke vil ha med for eksempel ditt favorittkrydder.

Her har jeg tilsatt både sitrongress, hvitløk, ingefær og soyasaus og dermed gitt fiskeposene en asiatisk touch. De ble skikkelig gode!

Jeg bruker bestandig å pakke fiskeposene først inn i bakepapir og så ha aluminiumsfolie rundt bakepapiret. Det er bare fordi jeg ikke liker å spise mat rett fra aluminiumsfolie. Du kan jo selvfølgelig bare bruke folie og så eventuelt ha maten over på en tallerken. Det funker også veldig så bra. Godt blir det!

Fiskeposer med laks og asiatiske smaker

til 4 personer

Fiskeposene
1 stilk sitrongress
1 fedd hvitløk
4-5 cm ingefær
2 rødløk
1 gulrot
1 rød paprika
700 g laksefilet
2 ts søt soyasaus
2 ts østersaus – kan utelates
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
1 lime til servering
koriander til servering

Risen
3 dl ris
4 ½ dl vann
1 ts salt

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Gjør klar 4 bakepapir/aluminiumsfolie som skal brukes til fiskeposene (se teksten øverst).

Skjær av den nederste delen samt det ytterste laget av sitrongresset før du legger kniven flatt på strået og presser hardt ned sånn at det blir litt flatklemt. Så kan du finhakke både sitrongresset, hvitløkfeddet og ingefæren. Rødløken kan du skjære i tynne båder mens gulroten og paprikaen kan skjæres i staver. Fordel mesteparten av dette på de 4 bakepapirene. La litt av sitrongresset, hvitløken og ingefæren være igjen.

Hvis det er skinn på fisken, kan du gjerne fjerne det før du deler fileten i 4 like store stykker og legger oppå grønnsaken. Fordel soyasausen, østersausen, salt og pepper over fisken og grønnsaken, og avslutt det hele med å drysse saklt, pepper og resten av sitrongresset, hvitløken og ingefæren over fiskestykkene.

Klem sammen papirene, med folien rundt, sånn at det blir helt tette poser.

Stekes i ca. 20 minutter. Det tar litt kortere tid om du bare bruker folie.

Skjær limen i båter og klem saften over ved servering. Jeg elsker koriander, så jeg drysser massevis over før jeg skal spise.

Vask risen godt i kaldt vann før du koker den etter anvisning på pakken.

God middag!

 

Grillet laks med yoghurtdressing og tomat- og agurksalat

$
0
0

Hva slags grillmenneske er du? Jeg er stort sett en godværsgriller og synes helt klart at det er triveligst når jeg kan stå ute under solen mens det freser på grillen. Men, som med de fleste som bor her til lands, har vi vel opplevd at vi har måttet hente paraplyen eller fått med oss grillen inn under tak. Ha ha ha!

Jeg er også glad i å grille fisk. Det føles bestandig så lett og friskt å spise i varmen, og det er en uendelighet med godt tilbehør som kan lages.

Her er tilbehøret riktig så enkelt med en kjapp tomat- og agurksalat og yoghurtdressing. Yoghurtdressing og TZATZIKI er to særdeles trofaste følgesvenner til grillmaten hjemme!

Grillet laks med herlig yoghurtdressing og salat

til 4 personer

Laksen
600 g laksefilet, helst med skinnet på
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepepr
2 ss olivenolje

Yoghurtdressingen
1 fedd hvitløk
23-30 basilikumblader
2 dl gresk yoghurt
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
noen skviser sitronsaft

Tomat- og agurksalat
300 g cherrytomater
1 agurk
3 ss god olivenolje
1 ss hvitvins- eller eplecidereddik
1 ts Dijonsennep
½ ts flaksalt
nykvernet pepper

kokt ris eller nypoteter til servering

Start med yoghurtdressingen, så rekker den å stå en liten stund før den skal spises. Da setter smakene seg enda bedre. iv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet eller finhakk det. Legg en bunke med basilikumblader oppå hverandre og rull dem sammen før du strimler dem helt fint. Bland hvitløken og basilikumen med den greske yoghurten og resten av ingrediensene. Smak til for å kjenne at den er passe krydret.

Del tomatene i to eller fire og agurkene i terninger og bland det sammen. Ha resten av ingrediensene til salaten i et glass og rist eller pisk det godt sammen før du heller det over tomatene og agurkene og blander det sammen.

Krydre laksen med salt og pepper og fordel over litt olivenolje.

Det enkleste er å grille laksen på aluminiumsfolie, og da bruker jeg et dobbelt lag med folie som jeg pensler med olivenolje før jeg legger fiskestykket, med skinnsiden ned, på folien.

Legg fisken på den varme grillen, på aluminiumsfolien, med skinnsiden ned, og grill på forholdsvis høy temperatur til skinnet begynner å bli gyllenbrunt. Skru ned varmen, eller legg fisken over på indirekte varme og grill til fisken er gjennomstekt eller stekt til den konsistensen som du liker. Bruk gjerne et steketermometer. Når kjernetemperaturen har blitt 57 grader, kan du ta fisken vekk fra varmen. Temperaturen kommer til å øke noen grader til, og den er skikkelig saftig og god – og gjennomstekt – når den er 60 grader.

God middag!

 

Saftige lammespyd med byggris og nøtter

$
0
0

Dette er altså så snadrete mat! Jeg simpelthen elsker denne middagen!

Den er, etter min mening, en herlig blanding av middelhavssmaker og norsk tradisjonsmat. Jeg synes de kokte byggrynene – med litt nøtteaktig smak – kler det marinerte lammekjøttet veldig godt! Og kombinasjonen byggris og hvitløksdressing har vært kjære følgesvenner i mange år. Her har jeg tilsatt litt fetaost i hvitløksdressingen for å gi den en litt skarpere smak og litt større touch av Middelhavet.

Lammespydene er perfekte å steke ute på grillen.Jeg bruker også grillpannen inne på kjøkkenet når været ute ikke frister for mye.

PS! Pass på at du ikke steker/griller lammespydene for lenge. Lammekjøttet er absolutt best når det fremdeles er godt rosa inni.

Lammespyd med byggrissalat og yoghurtdressing

til 4 personer

Lammespydene
600 g utbeinet lammelår, lammestek eller lammekoteletter
4 ss olivenolje
3 ts balsamicoeddik
2 ts sørket oregano
1 ts tørket rosmarin
1 ts salt
godt med nykvernet pepper
trespyd eller andre grillspyd

Byggrissalat med nøtter, tørket frukt og mynte
200 g middagsris av bygg
1 ts salt
20 s pinjekjerner
60 g usaltede pistasjnøtter
20 g tørket mango
8-10 greiner frisk mynte
2 tomater
½ granateple
40 g tørkede tranebær
nykvernet pepper
2 ss god olivenolje

Yoghurtdressing med fetaost
150 g fetaost
3 dl gresk yoghurt
1 fedd hvitløk
½ ts flaksalt
nykvernet pepper
saft av ½ lime

Skjær vekk eventuelle store fettklumper før du skjærer kjøttet i sterninger på ca. 4 x 4 cm. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene og blander det sammen. La kjøttet ligge i marinaden i 30 minutter før du trær bitene på grillspyd. Bruker du trespyd, er det lurt å legge dem i vann samtidig som du legger kjøttet i marinaden. Så brenner de ikke opp så lett når du legger dem på grillen.

Kok byggrisen i lettsaltet vann etter anvisning på pakken. I mellomtiden rister du pinjekjernene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete og hakker opp pistasjnøttene, den tørkede mangoen og den friske mynten. Tomatene deler du i større biter. Del opp granateplet og ta ut kjernene. (Det er lurt å gjøre dette oppi kjøkkenvansken, for det har en tendens til å sprute) Bland sammen alle ingrediensene til byggrissalaten. Smakt til for å kjenne om den er passe krydret.

Smuldre fetasoten i en skål og bland den sammen med yoghurten. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og bland inn. Smak til med salt, pepper og limesaft.

Træ kjøttet på spydene og grill dem over høy varme i noen minutter på hver side, til kjøttet er gyllenbrunt på utsiden. Spydene blir saftigst og best når kjøttet fremdeles er godt rosa midt i.

God middag!

 


Marinerte kyllingspyd med labneh

$
0
0

Det føles nesten ufattelig at labneh ikke har fått en plass i mitt kulinariske liv før nå i år! Jeg hadde spist det noen ganger tidligere på libanesiske restauranter, men aldri lagd det. Nå er det mitt nye store favoritttilbehør!

Jeg er så glad i yoghurtbaserte dressinger – se linker rett under her for noen av mine favoritter – så da sier det seg i grunn selv at det raskt måtte oppstå heftig kjærlighet mellom labneh og meg! Labneh er naturellyoghurt, tilsatt bittelitt salt som får henge i en klut til det blir tykt som smøreost.

LES MER: Sånn lager du den beste tzatzikien!

LES MER: Den beste hvitløksdressingen!

Jeg bruker yoghurt for å marinere kyllingkjøttet også, før det træs på et grillspyd og legges på grillen. Pass på at du legger kjøttspydene på en skikkelig varm grill og at du lar det ligge helt i ro frem til at kjøttet løsner fra grillristen. Prøver du å vende kjøttet for tidlig, sitter kjøttet helt fast i risten.

God grillings og god middag!

PS! For å få en helt tykk labneh, må du starte med den 12 timer før servering – med dårligere tid, kan du ta lettvintløsingen. Se tipsene lenger ned!

LES MER! Denne grønnsalaten er super å servere til!

Yoghurtmarinerte kyllingspyd med labneh

til 4 personer

Kyllingspydene
4 fedd hvitløk
75 g yoghurt naturell
1 ts spisskummen
1 ts gurkemeie
¼ ts kajennepepper
½ ts salt
godt med nykvernet pepper
600 g kyllingfilet
salat og noen hakkede pistasjnøtter til servering
kokt ris til servering

Labneh
½ liter gresk yoghurt
½ ts salt
god olivenolje til servering
litt sumak eller paprikakrydder til servering

For at labnehen skal bli så fast som labneh skal, bør prosessen startes et sted mellom 12 og 24 timer før servering. Du bruker ikke mer enn 1 minutt på prosessen!

Rør inn saltet i yoghurten før du heller den over i et osteklede, gasklut eller et dobbelt kaffefilter. Knytt sammen kledet på toppen og legg det i en sil over en bolle. Sett det i kjøleskapet de kommende 12-24 timene.

Nå vil mysen fra yoghurten sakte men sikkert dryppe ut av yoghurten. Neste dag klemmer du forsiktig på kluten og ser om det er mer væske som forsvinner ut før du hvelver yoghurtmassen, som nå har blitt som en ostemasse, over i en passende skål.

Ettersom jeg ikke bestandig er like god på langtidsplanlegging, jukser jeg meg fram til labne innimellom også. Det er mulig den ikke går gjennom «labneh-testen», men jeg får iallfall noe som er ganske så tilsvarende.

Da tilsetter jeg bittelitt mer salt enn det som står i oppskriften, rører det inn og lar det stå å henge og dryppe på kjøkkenbenken så lenge som det er tid til. Og så klemmer jeg kluten litt hardere, sånn at mer væske klemmes ut, før jeg hvelver yoghurtmassen over på et serveringsfat.

Hell litt god olivenolje og dryss litt sumak eller paprikapulver over labnehen før servering.

Kyllingspydene
Så til kyllingspydene. Riv eller finhakk hvitløkfeddene og rør det sammen med yoghurten og krydderet.

Skjær store terninger – ca. 4 x 4 cm – av kyllingkjøttet og ha i marinaden. La kjøttet ligge i marinaden i noen timer. Det kan gjerne ligge i kjøleskapet over natta.

Bruker du grillpinner av tre, legger du dem i vann en stund før du trær på kjøttet. Grilles på høy varmen i totalt 10-12 minutter. Snu og vend på spydene noen ganger.

Server gjerne kokt ris eller råstekte poteter til!

 

Innlegget Marinerte kyllingspyd med labneh dukket først opp på Fru Timian.

T-benstek med urtesmør og asparges

$
0
0

Lyst på saftig biff på grillen i sommer? Da tenker jeg at denne T-bensteken passer helt perfekt! Mørt, saftig og smakfult!

Og, hvis du nå legger en bunt eller to med asparges på grillen også og i tillegg lager deg et skikkelig smakfult urtesmør, da skal du se at dette blir en aldri så liten høydare på grillfronten!

LES MER! Stekeguiden til perfekt kjernetemperatur på alt du steker!

Når jeg griller kjøtt, fisk og grønnsaker som ikke tar mange minuttene for å bli ferdig, liker jeg best å gjøre ferdig alt det andre inne på kjøkkenet først, så kan jeg konsentrere meg helt og fult om grillingen. Og være sikker på at det jeg legger på grillen ikke blir brent.

Fordi det er et stort bein midt i kjøttstykket, må du beregne litt høyere antall gram per person enn du vanligvis gjør.

 

T-benstek med kryddersmør og asparges

til 4 personer

T-bensteken
800 g-1 kg T-benstek
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
2 lime

Urtesmør
100 g smør (meierismør)
3 fedd hvitløk
½ stor potte basilikum
litt revet skall av lime 

Asparges
400 g asparges
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt

LES MER! Server gjerne BAKTE POTETER til T-beinsteken!

Fyr opp grillen. Bruker du kull, lar du det være uten kull på den ene siden av grillen sånn at kjøttet kan ligge på indirekte varme til ettersteking.

Ta smøret tuk urtesmøret ut av kjøleskapet så det rekker å bli litt mykt. Riv hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet eller bruk en hvitløkpresse og finhakk basilikumbladene. Vask limen godt og riv det grønne av skallet fra 1 lime. Rør alt dette godt sammen med smøret. Rull det sammen til en pølse i plastfolie, eller legg det over i en skål.

Fordel olje, salt og pepper godt rundt hele kjøttstykkene. Del limene i to. Skjær vekk det nederste stykket av aspargesen før du fordeler olje og salt over dem.

Legg kjøttstykkene på en skikkelig varm grill og stek det i 4-5 minutter på hver side, til det har fått en gyllenbrun stekeskorpe. Legg det så over på indirekte varme, stikk et steketermometer midt i den tykkeste delen og la kjøttet ligge til det får en kjernetemperatur på 60 grader. Det vil stige noen grader mens det hviler, sånn at det ender opp på 63-64 grader. Da er kjøttet lett rosa. Vil du ha det rødere, ettersteker du det kortere.

Du finner en super oversikt over kjernetemperaturer her!

Aspargesen trenger bare noen få minutter på en varm grill, så den legger du ikke på før kjøttet ligger for å hvile.

Legg limene, med snittsiden ned, på grillen i noen minutter også. Klem saften over kjøttet og grønnsakene ved servering.

God middag!

 

Innlegget T-benstek med urtesmør og asparges dukket først opp på Fru Timian.

Kebabs med syltet rødløk og hummus

$
0
0

Grillsesong og kebabs = perfekt match!

Å! Jeg elsker disse smakfulle grillspydene med saftig og smakssatt kjøtt klemt fast rundt grillspyd. De er kjappe å lage og de gjør meg bestandig ekstra sulten når de grilles. Det lukter jo SÅ GODT i en ganske så stor radius rundt grillen mens de stekes.

For å få litt krønsj i kebabene, blander jeg inn litt pinjekjerner i kjøttdeigen før jeg former dem og trær på grillspydene.

Jeg er en typisk sommergriller, men når jeg kjenner jeg trenger litt smak av sommer resten av året, finner jeg frem grillpannen og steker kebabsene der.

LES MER: Sånn lager du din egen SUPERSALAT!

Her lager jeg en kjapp hummus og syltet rødløk som jeg serverer til kebabene!

LES MER! Hjemmebakte PITABRØD

 

Kebabs med syltet rødløk og hummus

til 4 personer

Kebabene
½ løk
1 fedd hvitløk
¼ ts chiliflakes eller malt kajennepepper
1 ts salt
nykvernet pepper
25 g pinjekjerner
10-15 greiner persille
400 g kjøttdeig
8 grillspyd
olje til pensling før grilling

Hummus
1 fedd hvitløk
2 bokser à 175 g hermetiske kikerter
2 ss tahini
1-2 ts sitronsaft
3-4 ss olivenolje
2-3 ss vann
½ ts salt
god med nykvernet pepper

Stekte pinjekjerner
40 g pinjekjerner
2 ss olivenolje
¼ ts paprikapulver
½ ts flaksalt

Syltet rødløk
2-3 ss hvitvinseddik
1 ss sukker
½ ts flaksalt
1 rødløk

pitabrød til servering

Start med dem syltede rødløken. Så kan den stå og godgjøre seg mens du lager resten. Rør sammen hvitvinseddik, sukker og salt i en skål. Del rødløken i to før du skjærer den i tynne ringer -eller halvringer blir det jo. Ha dem i skålen og bland sammen. La det stå.

Til kebabene river du løken og hvitløken på den fine siden av rivjernet og har i en bolle sammen med resten av ingrediensene. Kna det sammen før du former pølseformede kaker og trær dem inn på grillspydene. Klem dem godt sammen.

Pensle kebabene med olje før du legger dem på en skikkelig varm grill. La dem ligge helt i ro slik at de får en stekeskorpe før du vender dem. Grilles i 7-8 minutter totalt.

Skrell hvitløkfeddet til hummusen og ha i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør knivene rundt til du får en glatt masse. Smak til med salt og pepper. Ha det over i en serveringsskål.

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem på litt over medium varme til de blir brunflekkete. Ha i resten av ingrediensene og bland det sammen.

Da er det klart for middag!

 

Innlegget Kebabs med syltet rødløk og hummus dukket først opp på Fru Timian.

Viewing all 118 articles
Browse latest View live